Ministrul Finanţelor e nemulțumit după ultima vizită în piață. Boloș spune că a plătit 500 de lei pentru verdețuri, carne și produse lactate. Prețurile sunt foarte ridicate, spune ministrul care câștigă peste 12.700 de lei pe lună.
Românii, mulți cu salarii de trei, patru ori mai mici, spun că unele produse costă acum și de două ori mai mult ca acum câțiva ani.
Reporter: „Câți bani ați dat ultima dată pe mâncare?”
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Păi, am luat verdețuri și tot ce îmi trebuie pentru consum gospodăresc…ultima dată 500 de lei.”
Reporter: „500 de lei? Din piață?”
Marcel Boloș, ministrul Finanţelor: „Am cumpărat și pentru mama și pentru consumul meu individual.”
Reporter: „Ce de 500 de lei?”
Marcel Boloș, ministrul Finanţelor: „Am cumpărat verdețuri, am cumpărat carne, produse lactate…”
Reporter: „Prețurile cum vi se par, domnule ministru?”
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, la Digi 24: „Foarte ridicate.”
Iohannis, întrebat despre faptul că, a treia lună consecutiv, România are cea mai mare inflaţie din UE: Am avut creştere economică. Sunt convins că redresarea va fi destul de rapidă
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat despre faptul că, pentru a treia lună consecutiv, România are cea mai mare inflaţie din UE, iar cei de la Comisia Europeană spun că deficitul bugetar ar putea ajunge la 7% din PIB, la sfârşitul acestui an, că în pofida acestor condiţii privind inflaţia mare, „am avut creştere economică”. „Este clar că anumite măsuri ar fi foarte bune, dar sunt greu de luat în an electoral, însă aceste chestiuni sunt conştientizate şi la nivel de Guvern şi la nivel de coaliţie şi sunt convins că redresarea va fi destul de rapidă, poate surprinzător de rapidă”, a adăugat şeful statului.
„Acuma nu aş vrea să intru în zona Guvernului, dar chiar în condiţiile unei inflaţii destul de ridicate, aveţi dreptate şi bine ar fi să coboare cât mai repede, am avut creştere economică. În perspectivă, cred că România va performa economic bine şi sunt convins că, după toate alegerile pe care le avem în acest an, vom avea un Guvern care va ştii să redreseze rapid şi zona de creştere şi zona de inflaţie”, a afirmat Klaus Iohannis, chestionat despre faptul că, pentru a treia lună consecutiv, România are cea mai mare inflaţie din UE, iar Comisia Europeană este de părere că deficitul bugetar ar putea ajunge la 7% din PIB, la sfârşitul acestui an şi ce traiectorie vede pentru economia românească, miercuri la Palatul Cotroceni, în conferinţa comună cu preşedintele Consiliului European Charles Michel.
Fiecare familie din România ar fi plătit cu peste 1.100 de lei în plus, lunar, dacă Guvernul nu ar fi plafonat prețurile la energie, gaze şi alimentele de bază, spune premierul Marcel Ciolacu.
„Peste 1.100 de lei în fiecare lună! Atât ar fi plătit în plus milioane de familii dacă nu am fi plafonat preţurile la energie, gaze şi alimentele de bază! Aceste măsuri esenţiale impuse de PSD la guvernare au reprezentat un sprijin vital pentru gospodăriile românilor în ultimii doi ani, aceasta este concluzia unui studiu realizat de fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung România”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.
Premierul a mai spus că „datele arată că prin plafonarea preţurilor la energie, gaze şi alimente, costurile cu bunurile şi serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii au scăzut cu 11%”.
Românii ar fi plătit 1.100 lei în plus în fiecare lună dacă Guvernul nu ar fi plafonat prețurile, spune Ciolacu: „Am acționat corect”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că Executivul lucrează la o schemă care să limiteze adaosul comercial la alimentele tradiționale. Ideea este de a extinde lista produselor care beneficiază de acest plafon, în speranța că prețurile acestora vor scădea și că micii comercianți vor avea un avantaj competitiv în fața retailerilor mari.
În prezent, există deja o listă de 17 produse de bază care beneficiază de un adaos comercial plafonat la 20%. Cu toate acestea, Guvernul dorește să extindă această măsură pentru a sprijini și mai mult producătorii autohtoni și micile afaceri, potrivit Antena 3.
Argumentul principal al inițiativei este acela că produsele agroalimentare românești au un adaos comercial mai mare decât cele importate, ceea ce îi dezavantajează pe producătorii autohtoni. Astfel, plafonarea adaosului comercial ar putea echilibra competiția între produsele românești și cele străine de pe piața locală.
Cu toate acestea, micii comercianți se tem că o astfel de măsură ar putea duce la penurii și chiar la eliminarea de pe piață a produselor tradiționale românești. Ei susțin că lipsesc schemele de sprijin pe care le au competitorii lor străini, ceea ce ridică costurile de producție și îi plasează într-o poziție defavorabilă.