Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, contrazice Codul de procedură fiscală. Consideră că ”este și normal” ca angajații ANAF să intrepreteze legea în favoarea statului

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, consideră normal ca inspectorii ANAF, în situații de ambiguitate, să interpreteze legea în favoarea statului. Barna contrazice astfel Codul de procedură fiscală, potrivit căruia prevederile legislației fiscale susceptibile de mai multe înțelesuri se interpretează în sensul în care corespund cel mai bine obiectului și scopului legii.
Irina Dumitrescu
18 feb. 2025, 22:54
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, contrazice Codul de procedură fiscală. Consideră că ”este și normal” ca angajații ANAF să intrepreteze legea în favoarea statului

Tanczos Barna a declarat, într-un interviu, că este normal în opinia lui ca inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să interpreteze legea în favoarea statului. Codul de procedură fiscală prevede însă exact contrariul, potrivit startupcafe.

”Sunt situații când interpretează poate excesiv unii dintre angajații ANAF legea și în favoarea statului. Cred că este și normal să existe această tendință, că acesta este rolul lor, dacă este o ambiguitate, ei au tendința, și este și normal, să interpreteze legea în favoarea statului”, a afirmat Barna, într-un interviu acordat hotnews.

Potrivit Codului de procedură fiscală – cunoscut și drept ”biblia” inspectorilor ANAF -, interpretarea reglementărilor fiscale trebuie să respecte voința legiuitorului așa cum este exprimată aceasta în lege. Dacă voința legiuitorului nu rezultă limpede din textul legii, la stabilirea voinței legiuitorului se ține seama de scopul emiterii actului normativ, după cum acesta reiese din documentele publice ce însoțesc actul normativ în procesul de elaborare, dezbatere și aprobare.

Prevederile legislației fiscale se interpretează unele prin altele, dând fiecăreia înțelesul ce rezultă din ansamblul legii. Cele susceptibile de mai multe înțelesuri se interpretează în sensul în care corespund cel mai bine obiectului și scopului legii. O altă regulă legiferată este aceea că prevederile se interpretează în sensul în care pot produce efecte, și nu în acela în care nu ar putea produce niciunul.

Conform surselor citate, dacă după aplicarea regulilor de interpretare de mai sus, prevederile legislației fiscale rămân neclare, acestea se interpretează în favoarea contribuabilului/plătitorului!

Citește și Ce taxe și impozite plătesc românii care au PFA în 2025. Majorarea salariului minim are un efect direct asupra lor

Așadar, ce consideră ”normal” ministrul Barna contrazice, de fapt, Codul de procedură fiscal. Altfel spus, nu este normal ca inspectorii să interpreteze legislația fiscală în favoarea statului, ci în cea a contribuabililor.

De menționat și că același Tanczos Barna, în 2011, a semnat un proiect de lege prin care cerea interpretarea legislației fiscale în favoarea contribuabilului.

„Legislația fiscală, indiferent de modificările pe care le-au suferit de la intrarea lor în vigoare, a evitat să enunțe clar obligația autorităților să aplice principiul in dubio contra fiscum, însemnând interpretarea prevederilor ambigue în favoarea contribuabilului.

Principiul îndeamnă la stabilirea unui just echilibru, înseamnă evitarea punerii părții mai slabe dintr-o relație într-o dificultate și mai mare.

În orice țară care a aderat la principiile democrației, statul este obligat să emită reglementări clare și predictibile. În domeniul fiscal, neclaritatea reglementărilor reprezintă o atingere a dreptului de proprietate al contribuabilului, drept fundamental al cetățenilor.

Principiul in dubio contra fiscum sintetizează aceste două obligații ale autorităților: de a emite reguli clare, iar în caz de ambiguitate, să respecte dreptul de proprietate al cetățenilor săi.

În prezent, în legislația națională sunt stipulate câteva drepturi ale contribuabilului în relația cu organele fiscale, dar acestea nu pot suplini lipsa enunțării clare a principiului in dubio contra fiscum. În realitate nu pot stăvili potențialele abuzuri ale organelor fiscale. Astfel, interpretarea legilor în favoarea debitorului poate interveni abia după parcurgerea mai multor etape de clarificare a voinței legiuitorului și în anumite condiții restrictive”, scria Barna, în expunerea de motive a respectivului proiect.

Citește și Peste 3.000 de angajați sunt vizați de concedieri colective până în luna mai. Se anunță restructurări masive, orașele vizate

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
Turul II înapoi? Decizia la care nu s-ar fi așteptat Călin Georgescu: Judecat abuziv
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un nume uriaș. Și-a pus amprenta asupra țării. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Mesajul Runelor pentru marti, 29 aprilie 2025. Zi de marti cu noroc mare pentru patru zodii!
MediaFlux
Adevărata cauză a masivei pene de curent din Spania. Este incredibil! Ziua de 28 aprilie va rămâne în istorie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster