Deciziile prezentate de ministrul Tanczos Barna includ amânarea indexării salariilor și pensiilor, reducerea cheltuielilor ministeriale și consolidarea unui fond național de solidaritate. În plus, acesta a declarat că semnalele venite dinspre ANAF în ce privește colectarea sunt foarte bune.
„În 2025, indexarea salariilor și a pensiilor se amână. Bugetul îl calculăm fără această indexare”, a declarat ministrul, la Digi 24.
Potrivit acestuia, povara bugetară a unor astfel de creșteri ar fi prea mare, având în vedere angajamentul de a reduce deficitul bugetar.
„Vrem să ne încadrăm în 7% deficit. Nu creștem TVA, nu venim cu alte taxe”, a subliniat Tanczos Barna.
În ceea ce privește pensiile foarte mici, ministrul a explicat că vor fi luate măsuri punctuale.
„Creșterea economică care vine în 2025 poate crea premisele unei discuții despre indexări. Însă, la persoanele cu pensii foarte mici se va interveni punctual”, a mai spus Barna.
Guvernul va reduce cheltuielile de funcționare ale ministerelor cu 5% în medie, exceptând Educația și Ministerul de Interne. Totodată, ANAF va avea sarcina de a colecta mai multe venituri, însă fără schimbări la conducerea instituției.
„Cu deficit mare nu vom avea credibilitate în fața investitorilor. Avem nevoie de investiții ca de aer. De aceea, ANAF are un rol esențial în maximizarea încasărilor. În prezent, avem un pachet de indicatori care arată că economia este robustă, dar avem un deficit de cont curent, deoarece importăm prea mult și exportăm prea puțin”, a explicat ministrul.
De asemenea, Tanczos Barna a încurajat populația să investească în titluri de stat Fidelis, subliniind că acestea sunt „cele mai rentabile investiții pentru cetățeni”.
„Trebuie să începem să ne împrumutăm de la români prin titluri de stat, nu de afară, unde dobânda este de 7%. Fără stabilitate, dobânda nu scade”, a adăugat el.
Ministrul Finanțelor a anunțat extinderea unui fond de solidaritate la nivel național pentru a sprijini comunitățile mai sărace.
„Trebuie să creăm o solidaritate adevărată. Municipiile, orașele și comunele contribuie deja cu 14% din impozitul pe venit la un fond județean. Acum vom extinde acest mecanism la nivel național pentru a asigura echitatea socială între UAT-uri”, a explicat oficialul.
Potrivit ministrului, creșterea economică din 2025 este prognozată la 2,5%.
„Bugetul va fi gata la sfârșitul lunii ianuarie, iar pe 6 februarie va fi oficial”, a spus, în încheiere, Tanczos Barna.
Citește și: Românii care vor primi de patru ori mai mulți bani în 2025. Anunțul făcut de Guvern