Tanczos Barna a vorbit pentru Observator despre modificarea taxării muncii, în contextul în care va începe săptămâna aceasta întâlnirile cu specialiști ai Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene pe tema reformei fiscale.
Ministrul a declarat inițial că bugetul pe anul 2025 nu va fi pregătit cu majorări de impozite și taxe, însă a precizat că se ia în calcul creșterea TVA și comasarea impozitului pe venit cu CASS de 10% și aplicarea cotei de 20% la tot salariul brut. Prin această măsură s-ar încasa cu 27 de miliarde de lei în plus, iar prin mărirea TVA s-ar aduce la buget cu peste 6 miliarde de lei în plus.
Totuși, Tanczos Barna și-a schimbat declarația și a negat că aceste măsuri se analizează.
Citește și : BNR anunţă apocalipsa financiară a României. Deficitul de cont curent a crescut cu 7 miliarde de euro în 2024
„În momentul de față nu calculăm și nu pregătim bugetul cu alte majorări de impozite și taxe. Reforma fiscală este asumată de România pentru trimestrul doi în 2025, acest lucru înseamnă că o să începem discuțiile cu Comisia și cu specialiștii din minister, o să avem o discuții și pe variantele pregătite prezentate de Banca Mondială. O să mă întâlnesc săptămâna asta și cu reprezentanții Băncii Mondiale.
Au fost făcute mai multe calcule, nu stiu în ce măsură ele sunt finale sau nu sunt finale. Decizia va fi luata de coaliție și Guvernul României. Sunt analizate variante cu creșterea TVA, varianta cu comasarea impozitului pe venit cu CASS, sunt mai multe scenarii, dar nu cred că e momentul să discutăm despre ele. Noi o să ne încadrăm în deficitul bugetar de 7% fără creșteri de taxe și impozite și, după aceea, o să pregătim o reformă fiscal”, a transmis Tanczos Barna.
Tanczos Barna a mai precizat că este foarte important ca aceste măsuri să fie credibile și să asigure predictibilitatea. Astfel, trebuie anunțate din timp și respectate, pentru ca mediul economic să se pregătească.
„Și în cazul reformei fiscale cel mai important lucru este credibilitatea și predictibilitatea. Dacă spunem că începem să aplicăm peste 1 an, peste 2 ani, peste 3 ani anumite măsuri de reformă fiscală, să ne ținem de ele. Să avem perioade suficient de mari pentru a anunța modificările, astfel încât mediul economic să se pregătească, spre deosebire de măsurile anunțate în ordonanța trenuleț, să nu mai avem situații de genul acesta, să anunțăm că începând de mâine se aplică un impozit.
Să avem suficient timp să respectăm regula cu cele 6 luni, să dezbatem prima dată orice alternativă pregatită și în momentul în care se aplică, toata lumea să fie pregătită și să-și facă calculul pe planul de afaceri, venitul personal al cetățeanului. Fiecare să știe ce urmează”, a mai precizat Ministrul Finanțelor.
Creșterea impozitării muncii, conform ministrului Finanțelor, nu poate să însemne decât o creștere graduală a încasărilor, care să asigure venituri pentru a plăti investițiile făcute în educație, autostrăzi, salarii și pensii. De aceea vede Tanczos Barna necesară impozitarea muncii.
Citește și : INS: Rata anuală a inflaţiei a rămas la 5,1% în decembrie 2024. Care au fost cele mai mari scumpiri
„Și impozitarea muncii și orice modificare de taxe și impozite va trebui să însemne o creștere graduală a încasărilor, inclusiv o colectare mai bună. Orice modificare de impozite și taxe trebuie să asigure venituri sustenabile pentru buget pentru a plăti investitiile în autostrazi, salariile, pensiile, sistemul educațional.
Reducerile doar de dragul de a reduce o să conducă la un deficit mai mare bugetar. De asta spun că lucrurile trebuie să rămână în echilibru”, a menționat Tanczos Barna.
Referitor la creșterea impozitului pe profit de la 16% la 19% , ministrul a spus că nu a existat acest scenariu și că nu crede că este o variantă bună în prezent. În privința creșterii impozitului pe dividende, acesta ar trebui să rămână la acest nivel pentru a crește atractivitatea investitorilor.
„Am ajuns de la 8 la 10%, dar totuși față de alte țări încă suntem atractivi și de aceea spun, orice modificare ar trebui să aibă în vedere și aceste aspecte, de a păstra atractivitatea României pentru investitorii străini”, a mai spus ministrul pentru sursa citată.