Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, susține că se analizează creșterea TVA și a taxării muncii, în vederea înfăptuirii reforme fiscale: „Sunt mai multe scenarii, dar nu cred că e momentul să discutăm despre ele”

Tanczos Barna a oferit un interviu în care a vorbit despre modificarea taxării muncii și despre viitorul taxelor și impozitelor din țara noastră, dat fiind faptul că se lucrează la o adevărată reformă fiscală.
Alina Costache
14 ian. 2025, 14:23
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, susține că se analizează creșterea TVA și a taxării muncii, în vederea înfăptuirii reforme fiscale: „Sunt mai multe scenarii, dar nu cred că e momentul să discutăm despre ele”
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, susține că se analizează creșterea TVA și a taxării muncii, în vederea înfăptuirii reforme fiscale.

Tanczos Barna a vorbit pentru Observator despre modificarea taxării muncii, în contextul în care va începe săptămâna aceasta întâlnirile cu specialiști ai Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene pe tema reformei fiscale.

Tanczos Barna: „Se analizează creșterea TVA”

Ministrul a declarat inițial că bugetul pe anul 2025 nu va fi pregătit cu majorări de impozite și taxe, însă a precizat că se ia în calcul creșterea TVA și comasarea impozitului pe venit cu CASS de 10% și aplicarea cotei de 20% la tot salariul brut. Prin această măsură s-ar încasa cu 27 de miliarde de lei în plus, iar prin mărirea TVA s-ar aduce la buget cu peste 6 miliarde de lei în plus.

Totuși, Tanczos Barna și-a schimbat declarația și a negat că aceste măsuri se analizează.

Citește și : BNR anunţă apocalipsa financiară a României. Deficitul de cont curent a crescut cu 7 miliarde de euro în 2024

„În momentul de față nu calculăm și nu pregătim bugetul cu alte majorări de impozite și taxe. Reforma fiscală este asumată de România pentru trimestrul doi în 2025, acest lucru înseamnă că o să începem discuțiile cu Comisia și cu specialiștii din minister, o să avem o discuții și pe variantele pregătite prezentate de Banca Mondială. O să mă întâlnesc săptămâna asta și cu reprezentanții Băncii Mondiale.

Au fost făcute mai multe calcule, nu stiu în ce măsură ele sunt finale sau nu sunt finale. Decizia va fi luata de coaliție și Guvernul României. Sunt analizate variante cu creșterea TVA, varianta cu comasarea impozitului pe venit cu CASS, sunt mai multe scenarii, dar nu cred că e momentul să discutăm despre ele. Noi o să ne încadrăm în deficitul bugetar de 7% fără creșteri de taxe și impozite și, după aceea, o să pregătim o reformă fiscal”, a transmis Tanczos Barna.

Barna susține că este nevoie de credibilitate și predictibilitate

Tanczos Barna a mai precizat că este foarte important ca aceste măsuri să fie credibile și să asigure predictibilitatea. Astfel, trebuie anunțate din timp și respectate, pentru ca mediul economic să se pregătească.

„Și în cazul reformei fiscale cel mai important lucru este credibilitatea și predictibilitatea. Dacă spunem că începem să aplicăm peste 1 an, peste 2 ani, peste 3 ani anumite măsuri de reformă fiscală, să ne ținem de ele. Să avem perioade suficient de mari pentru a anunța modificările, astfel încât mediul economic să se pregătească, spre deosebire de măsurile anunțate în ordonanța trenuleț, să nu mai avem situații de genul acesta, să anunțăm că începând de mâine se aplică un impozit.

Să avem suficient timp să respectăm regula cu cele 6 luni, să dezbatem prima dată orice alternativă pregatită și în momentul în care se aplică, toata lumea să fie pregătită și să-și facă calculul pe planul de afaceri, venitul personal al cetățeanului. Fiecare să știe ce urmează”, a mai precizat Ministrul Finanțelor.

Ministrul Finanțelor apără creșterea impozitării muncii

Creșterea impozitării muncii, conform ministrului Finanțelor, nu poate să însemne decât o creștere graduală a încasărilor, care să asigure venituri pentru a plăti investițiile făcute în educație, autostrăzi, salarii și pensii. De aceea vede Tanczos Barna necesară impozitarea muncii.

Citește și : INS: Rata anuală a inflaţiei a rămas la 5,1% în decembrie 2024. Care au fost cele mai mari scumpiri

„Și impozitarea muncii și orice modificare de taxe și impozite va trebui să însemne o creștere graduală a încasărilor, inclusiv o colectare mai bună. Orice modificare de impozite și taxe trebuie să asigure venituri sustenabile pentru buget pentru a plăti investitiile în autostrazi, salariile, pensiile, sistemul educațional.

Reducerile doar de dragul de a reduce o să conducă la un deficit mai mare bugetar. De asta spun că lucrurile trebuie să rămână în echilibru”, a menționat Tanczos Barna.

Referitor la creșterea impozitului pe profit de la 16% la 19% , ministrul a spus că nu a existat acest scenariu și că nu crede că este o variantă bună în prezent. În privința creșterii impozitului pe dividende, acesta ar trebui să rămână la acest nivel pentru a crește atractivitatea investitorilor.

„Am ajuns de la 8 la 10%, dar totuși față de alte țări încă suntem atractivi și de aceea spun, orice modificare ar trebui să aibă în vedere și aceste aspecte, de a păstra atractivitatea României pentru investitorii străini”, a mai spus ministrul pentru sursa citată.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Catalogul Kaufland cu oferte pentru Paște. Se vând doar în Vinerea Mare și în Sâmbăta Mare, sunt la reducere și au prețuri excelente. Retailerul nu a glumit deloc
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI