Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, afirmă că există în buget resursa necesară pentru plata orelor suplimentare, de exemplu pentru poliţişti, dar va trebui găsită soluţia legislativă pentru plata orelor suplimentare.
Întrebat, duminică seară, la Digi 24, ce se va întâmpla cu poliţiştii, care protestează în stradă pentru că nu se plătesc orele lucrate în week-end şi de sărbători legale, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat: ”Se va găsi o soluţie. Soluţia bugetară s-a găsit deja şi trebuie să găsim şi soluţia legislativă, pentru că ordonanţa este în vigoare”.
Ministrul a precizat că ”după aprobarea bugetului coaliţia va găsi soluţie şi pentru acest lucru”. ”În cazul în care se modifiă legislaţia cu privire la orele suplimentare vom avea resursa bugetară pentru a face acest lucru”, a mai declarat ministrul.
Poliţiştii din diferite structuri protestează în stradă, de la începutul anului, faţă de neplata orelor lucrate în zilele de sâmbătă, duminică şi sătbători legale.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, duminică seară, că preţurile alimentelor în 2025 vor depinde şi de performanţa anului agricol, anul trecut Agricultura fiind unul dintre domeniile care au dus la creşterea inflaţiei. Anul acesta, inflaţia medie va fi de 4,4%, ”rezonabilă, suportabilă”.
Ministrul Tanczos Barna a fost întrebat, duminică, la Digi 24, dacă ne aşteptăm la creşteri de preţuri la alimente în 2025 şi a răspuns: ”La alimente o să conteze foarte mult şi anul agricol. Din păcate, anul trecut agrocultura a controbuit inclusiv la creşterea inflaţiei pentru că a fost un an agricol foarte, foarte dificil (…) Inflaţia medie de 4.4% sau la final de an cu 3,8% este mult mai mică decât acum 2 ani – cu 12-13%. Lucrurile nu se vor resimţi la fel de dur anul acesta”.
Acesta a precizat că lucrurile vor putea fi ţinute sub control, cu ajutorul Băncii Naţionale: ”Sper ca împreună cu Banca Naţională să găsim soluţia să menţinem şi preţurile jos şi economia să performeze, să nu avem surprize la acest capitol”.
Ministrul a precizat că ”este o inflaţie rezonabilă, suportabilă”.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, duminică seară, că se aştepta la critici după ce a prezentat bugetul, din cauza îngheţării pensiilor, salariilor şi a cuantumului tuturor prestaţiilor sociale, dar afirmă că toate acestea vor fi plătite. ”România nu are probleme de incapacitate de plată”, a transmis ministrul.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a vorbit, duminică seară, la Digi 24, despre bugetul pregătit de Guvern pentru acest an: ”Mă aşteptam la critici, atât din partea sindicală, cât şi din partea patronatului, pentru că, din păcate, anul trecut, în decembrie, au fost luate, pe repede înainte, câteva decizii dure care teoretic trebuiau pregătite încă din luna decembrie”.
”Anul trecut au fost luate acele măsuri de îngheţare a salariilor şi pensiilor, tocmai pentru a asigura plata salariilor şi pensiilor la nivelul anului 2024. S-a văzut foarte clar, încă de la sfârşitul anului, că acele majorări salariale care au avut loc în 2024, acele majorări şi recalculări de pensii, care au avut loc în 2024 au creat o pace socială, dar au creat şi o presiune pe buget. Şi această presiune trebuia menţinută la nivelul acela, să nu fie crescută. Obiectivul nostru şi atunci, este şi acum, plata pensiilor şi salariilor la nivelul anului 2024 şi bugetul aprobat de guvern sâmbătă, asigură acest lucru”, a adăugat ministrul Finanţelor.
Potrivit acestuia, ”este un buget care asigură plata asigurărilor sociale, plata salariilor, pensiilor, asigură acele servicii medicale de care avem aşa de mare nevoie, asigură plata indemnizaţiilor de şomaj”.
Ministrul a precizat că şi alocaţiile sunt la acelaşi nivel ca în 2024, la fel ca toate celelalte forme de sprijin.
”Dar vor fi plătite. Este un lucru important, România nu are probleme de junk, nu are probleme de incapacitate de plată. În acelaşi timp, statul trebuie să-şi reducă cheltuielile”, a mai declarat ministrul Finanţelor.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, duminică seară, că nu există o dimensiune reală a pieţei de criptomonede din România, dar acest lucru va fi remediat, întrucât toate firmele vor trebui să se autorizeze.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a fost întrebat, duminică seară, la Digi 24, care este dimensiunea reală a pieţei de criptomonede în România şi a afirmat: ”O să avem o dimensiune reală după ce o să obligăm toate companiile să se autorizeze. Toate companiile care desfăşoară astfel de activităţi în România vor fi obligate să treacă printr-o procedură de autorizare”.
Ministrul a precizat că procedura va fi necesară atât pentru un ATM, cât şi pentru companii sau societăţi prin care se fac tranzacţii cu criptomonede. Potrivit ministrului, această piaţă ”este într-o dezvoltare extraordinară”. ”Dorim să avem o piaţă bine reglementată (…) Este un domeniu foarte interesant, nou, spectaculos, într-o dezvoltare explozivă şi trebuie să fim în aceeaşi linie a ţărilor care reglementează aceste aspecte”, a mai declarat Tanczos Barna.