Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat joi, la Palatul Victoria, despre noi creşteri de taxe şi eliminări ale facilităţilor fiscale, că în 2023 şi în 2024 o ajustare masivă nu va mai avea loc. El a precizat că, pe de altă parte, în PNRR se prevede ca până în 2026, după analiza regimului fiscal, să se intre pe o serie de ajustări, care vor fi anunţate la momentul respectiv.
Ministrul Finanţelor a fost întrebat după şedinţa de Guvern dacă pentru anul 2024 sunt avute în vedere noi creşteri de taxe şi eliminări ale facilităţilor fiscale pentru anumite sectoare. „Eu v-am spus destul de clar şi am fost destul de clar că în 2023 şi în 2024 o ajustare masivă nu va mai avea loc, jalonul din PNRR spunându-ne ce am avut de făcut până în 2023. Pe de altă parte, tot în PNRR se prevede ca până în 2026, după analiza regimului fiscal, să intrăm pe o serie de ajustări”, a spus ministrul Finanţelor.
Adrian Câciu, despre o nouă compensare a preţului carburanţilor: „Guvernul va interveni, dacă lucrurile intră într-o zonă mult prea volatilă”
Ministrul Adrian Câciu a mai arătat că, din punctul lui de vedere, acest lucru va fi făcut, dar vor anunţa după deciziile coaliţiei, dar nu mai devreme de 2024.
”O să vedeţi la momentul în care începem această dezbatere şi implementarea să se facă în 2025, 2026 pe anumite zone (..) pentru că se pune întotdeauna un subiect ca şi cum ar fi un subiect care-i defavorizează pe unii sau pe alţii, acolo unde sunt distorsiuni economice create de sistemul fiscal”, a mai spus Adrian Câciu.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat joi după şedinţa de Guvern, despre datele publicate de Comisia Naţională de Prognoză privind evoluţia economiei, că anul 2022 a fost anul de compensare şi de diminuare a efectelor negative, anul 2023 trebuie să fie anul de recuperare şi anul 2024 să fie anul în care creşte puterea de cumpărare şi la cetăţeni şi la partea de companii. Lupta noastră anul acesta va fi cu inflaţia, a mai arătat Câciu.
Ministrul Finanţelor: Guvernul a aprobat plafonul pentru programul Prima Casă, pentru anul 2023, un plafon în valoare de 1,5 miliarde de lei
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a anunţat joi că Guvernul a aprobat plafonul pentru programul Prima Casă, pentru anul 2023, un plafon în valoare de 1,5 miliarde de lei.
Ministrul Finanţelor a declarat că Guvernul a aprobat plafonul pentru programul Prima Casă, pentru anul 2023, un plafon în valoare de 1,5 miliarde de lei. ”Face parte această aprobare rapidă a plafoanelor pentru programele cu garanţii de stat o aprobare rapidă, pentru că interesul Guvernului este ca banii să ajungă cât mai rapid în economie şi către beneficiari, către cetăţeni”, a spus ministrul.
Adrian Câciu a precizat că programul Prima Casă este un program de succes. ”Este din punctul nostru de vedere, un instrument prin care putem să sprijinim beneficiarii, mai ales cei tineri, pentru a-şi achiziţiona o locuinţă cu condiţii de finanţare ceva mai favobabile decât ceea ce oferă piaţa bancară în acest moment, mai ales în condiţiile în care dobânzile sunt ridicate şi elementele de avans şi garanţii sunt destul de limitate şi restrictive”, a arătat el.
Guvernul ia în calcul revenirea la schema de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani, dacă se ajunge la 9 lei pe litru – SURSE
Ministrul Finanţelor a mai spus că îi încurajează pe români să apeleze la acest program, pentru că îşi doreşte ca acest plafon să fie epuizat până la jumătatea anului şi să poată fi suplimentat.
Adrian Câciu a mai anunţat că acest program este în convergenţă cu celelalte programe guvernamentale, pentru că miercuri a semnat ordinul pentru programul Rural Invest, şi acum urmează să se facă convenţiile cu băncile, şi joi urmează să semneze alocarea plafoanelor pentru programul IMM Invest Plus.