UPDATE Vlad Voiculescu i-a dat replica ministrului Sănătăţii şi afirmă că în timpul ministeriatului său imunoglobulinele au fost introduse pe lista medicamentelor esenţiale, iar apoi au fost eliminate de guvernarea PSD.
„11 luni. De 11 luni, domnul Prof. Univ. Dr. Florian BODOG este ministrul sănătății în guvernul României.
Am citit ceva mai devreme postarea domnului ministru și recunosc că m-a lăsat perplex.
Despre faptul că găsește de cuviință să se certe cu mine în situația în care câtorva mii de pacienți viața le este pusă în pericol de măsuri luate de dânsul și colegii dânsului din PSD-ALDE, nu știu ce să spun.
Despre acuzațiile conform cărora de fapt problema dispariției imunoglobulinelor ar data de anul trecut, din mandatul meu de 7.5 luni… și nu de acum… i-aș lăsa pe medici și pe pacienți să vorbească. Spusele acestora ar trebui să îl rușineze pe domnul Prof. Univ. Dr. Florian Bodog și pe colegii dânsului (inclusiv pe cel/cea care i-a scris textul postării de astăzi).
Măsurile pentru oprirea dispariției medicamentelor sunt în documente oficiale pe care este rezonabil să presupunem că le-a citit înainte de a le anula. Le-am detaliat de asemenea în vreo 30 de postări pe facebook și în diverse intervenții în media.
Atașez mai jos:
1. comentariul unei mame la postarea domnului ministru. Surprinde esențialul. Comentariul a fost șters de domnul ministru la câteva minute după postare. Spune multe despre modul în care acești oameni înțeleg să își servească compatrioții.
2. extrasul din HG800/2016 care introducea în legislația românească pentru prima dată Lista Medicamentelor Esențiale… printre care și imunoglobulinele. Lista cuprindea medicamente esențiale pentru viață care nu ar trebui să lipsească niciodată de pe teritoriul României și stabilea un regim separat de preț care să asigure stocuri suficiente pentru pacienții români. Lista a fost eliminată în întregime de PSD-ALDE!”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.
HG 800/2016, semnată de Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii în Guvernul Cioloş, a fost abrogată prin HG 143/2017, semnată de actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, în Cabinetul Grindeanu.
Hotărârea Guvernului nr. 800/2016 pentru aprobarea Metodologiei privind modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizație de punere pe piață în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 869 din 31 octombrie 2016, cu modificările ulterioare, se abrogă.
Florian Bodog a afirmat că „problema imunoglobulinei a apărut anul trecut, pe vremea când Ministerul Sănătății era condus de „ministrul facebook”, cel care s-a remarcat doar prin preocuparea de a avea o imagine bună pe rețelele sociale”.
„Înțeleg supărarea și durerea tuturor semenilor mei care suferă din cauza stării sistemului de sănătate românesc. Resimt acut și cu deplină responsabilitate fiecare sincopă care afectează pe cineva. Atât cât îmi stă în putință, în limitele legii și ale onoarei, vă garantez că fac tot ce pot pentru ca acest sistem sanitar românesc, neglijat de prea multă vreme, să funcționeze. Atât cât poate el funcționa de bine…
Garantez și stau la dispoziția oricui cu dovezile aferente că am făcut tot ce un ministru poate face astăzi, pentru a rezolva inclusiv problema gravă a imunoglobulinei. Faptul că n-a ajuns în timp util la spitalul din Alba Iulia este unul dureros. Regret profund ce s-a întâmplat, dar acuzația că aș lăsa viețile pacienților în voia sorții o resping cu toată tăria! O astfel de acuză denotă crasă lipsă de caracter și de discernământ.
Există documente care dovedesc fără dubiu că problema imunoglobulinei a apărut anul trecut, pe vremea când Ministerul Sănătății era condus de „ministrul facebook”, cel care s-a remarcat doar prin preocuparea de a avea o imagine bună pe rețelele sociale. Apropo, dle domnule fost ministru al Sănătății, se numește imunoglobulină, nu imunoglobină! Poate reușiți să rețineți măcar denumirea corectă…
Românii trebuie să cunoască realitatea și trebuie să știe că acest fost ministru nu a făcut nimic în mandatul său pentru a rezolva vreo problemă, asta sau alta. A considerat că este suficient să contabilizeze într-un document medicamentele care lipsesc de pe piață, fără să ia măsurile prin care să asigure medicamentele necesare în țară.
Pacienții nu se tratează însă cu like-uri sau hashtag-uri, nu se operează cu share-uri. Ministrul Sănătății este și al celor care nu folosesc internetul și al copiilor care învață în case dărăpănate, ministrul Sănătății este și al celor care stau ore întregi în camerele de gardă. Nu caut scuze în trecut, dar adevărul trebuie spus răspicat. Spre deosebire de predecesorul meu „tehnocrat”, eu m-am implicat concret pentru a aduce imunoglobulină pacienților care au nevoie. În repetate rânduri m-am întâlnit cu producătorii și i-am convins să aducă cantitatea necesară pentru tratamentul cazurilor severe.
În această noapte, la ora 04.00, după ce a trecut de verificările de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unitățile spitalicești din țară. De asemenea, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) și 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantități ce vor acoperi nevoile pacienților din România. Până când vor sosi, spitalele care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unitățile medicale din țară, unde am identificat existența a 1.700 de fiole de imunoglobulină.
Eu sunt primul care își dorește să existe toate medicamentele necesare pentru pacienți. Da, știu, eu nu sunt activ pe rețelele de socializare. Știu, nu sunt pe gustul generației hashtag, mai mult, sunt din partidul pe care unii îl urăsc de moarte. Eu sunt medic și încerc, așa cum știu eu mai bine, să fac tot ce pot pentru pacienți. Am tăcut până acum pentru că nu mi se pare corect, față de predecesorii mei din conducerea Ministerului, să scot la iveală tot gunoiul lăsat pe clanță. Domnule ex-ministru „hashtag”, vă atenționez public că, de acum încolo, ori de câte ori mă veți acuza pe nedrept, voi demonstra lipsa dumneavoastră de preocupare pentru lucrurile pe care mi le reproșați mie astăzi. În rest, aveți aprecierea mea pentru efortul de a sprijini părinții copiilor bolnavi de cancer, în calitate de președinte de ONG. Ați fi avut și respectul meu dacă ați fi făcut lucruri utile pentru toți bolnavii, atunci când erați ministru al Sănătății”, a scris Florian Bodog pe Facebook.
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că o femeie a murit la spitalul Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline şi că nu este singurul caz grav, susţinând că ministerul cunoştea situaţia, inclusiv cazul acestei femei.
„Doamna Maria M., 69 de ani, a decedat în această dimineaţă la spitalul din Alba-Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline. Astăzi, în România, ţara cu a 3-a cea mai mare creştere economică de pe glob şi cea mai mare din Europa”, scrie Voiculescu.
El susţine că nu este singurul caz care era în stare gravă şi că Ministerul ştia atât despre problemă în general cât şi despre toate aceste cazuri, inclusiv al femeii, în mod specific.
„Femeia suferea de imunodeficienţă primară. Nu mai primise imunoglobuline din iulie. Familia se pare că a căutat soluţii în Germania, să le cumpere. Costau însă 1.200 de euro 5 flacoane (tratament lunar)”, precizează Vlad Voiculescu.
Cauza, susţine Vlad Voiculescu, este că actualul guvern a scos imunoglobulinele şi alte medicamente de pe lista cu produse esenţiale, care au prioritate la achiziţie.
„DE CE AU DISPĂRUT IMUNOGLOBULINELE ȘI ALTE MEDICAMENTE DE PE PIAȚĂ?
Anul trecut, guvernul Dacian Cioloș a inclus imunoglobulinele, alături de alte medicamente citostatice ieftine printre care Vinblastin, Bleomycin, pe lista medicamentelor esențiale a Ministerului Sănătății (prin HG 800/2016 – la ART. 6, paragraful(5)).
(!!!!!!!) Lista medicamentelor esențiale a fost eliminată (odată cu întreaga HG 800/2016) la începutul acestui an. Toate medicamentele de mai sus au dispărut de pe piață ca o consecință directă a acestei măsuri!”, a spus Vlad Voiculescu.
Ministerul Sănătăţii anunţa în 9 noiembrie, în urma unei întâlniri a ministrului Florian Bodog cu producătorii de imunoglobulină, că aceştia au dat asigurări că la jumătatea lunii pe piaţă vor intra 900 de flacoane de imunoglobulină utilizată la tratarea imunodeficienţelor primare, fiind în derulare negocieri pentru un nou lot în luna decembrie.