UPDATE ora 14.00 Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a continuat seria de întâlniri cu şefii din justiţie, marţi dimineaţă fiind chemaţi la sediul instituţiei reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor. Discuţiile au durat aproape două ore, fiind expuse problemele pe care le întâmpină judecătorii şi procurorii, dar şi necesitatea modificării mai multor legi şi prevederi, au susţinut la finalul întâlnirii reprezentanţii asociaţiilor.
„S-a discutat problema bugetului, aplicarea egală a legii pentru toţi magistraţii, judecători, procurori, s-a discutat pe legile justiţiei, urmează să ne reîntâlnim şi să rediscutăm. Deşi s-a invocat faptul că ar fi voinţa noastră, voinţa noastră a fost ignorată de vechiul CSM. Este deschidere, urmează să ne întâlnim pe comisii, să discutăm modificări de legi, s-a acceptat faptul că sunt legi proaste. De exemplu în comercial, pentru aceeaşi instituţie am trei acţiuni şi asta înseamnă o îngreunare a activităţii instanţelor judecătoreşti. Apreciem deschiderea din partea domnului ministru şi vedem ce o să fie mai departe”, a declarat judecătoarea Mădălina Afrăsinei de la Tribunalul Bucureşti, potrivit Mediafax.
„Totul a fost, din câte ne-am dat noi seama, sub semnul bunei credinţe, ca început. Avem încă discuţii mari în legătură cu legile justiţiei, legile noastre de organizare. Ştiţi că a fost o iniţiativă, au fost consultări cu asociaţiile profesionale, a fost trimisă la minister, legile sunt într-o anumită formă, aici am căzut de accord cu asociaţiile profesionale şi cu conducerea ministerului că aceste discuţii trebuie reluate, ele au lăsate într-o formă cu care noi ca asociaţii profesionale nu suntem decât parţial de acord. Aceasta este o problemă foarte importantă. Apoi, da, în legătură cu procedurile, sunt aspecte, şi în procedura penală şi în procedura civilă, care trebuie revăzute şi asta pentru că la ora actuală aduc greutate sistemului judiciar şi aduc probleme justiţiabililor care vin în faţa noastră”, a spus judecătorea Andreea Ciucă de Asociaţia Magistraţilor din România(AMR).
„Am vorbit şi despre soluţii vizând degrevarea instanţelor, este o problemă veche care afectează în mod direct justiţiabilul, ceea ce ne interesează este nu neapărat să avem mai mulţi judecători în sistem cât să eliminăm ceea ce noi numim balastul instanţei”, a completat Dana Gârbovan de la Uniunea Naţională a Judecătorilor din România(UNJR).
Întâlnirea ministrului justiţiei cu preşedintele instanţei supreme, judecătoarea Iulia-Cristina Tarcea, a fost reprogramată pentru o altă zi a acestei săptămâni, au declarat reprezentanţi ai ministerului justiţiei.
––––––––––––––––––––––––––-
Luni, ministrul s-a întâlnit cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
La finalul întrevederilor, Florin Iordache a anunțat că s-a decis înființarea unei comisii interministeriale care să se ocupe de proiecte de lege și modificări legislative.
El a precizat că printre temele abordate s-au aflat construcția bugetului pe 2017 pentru instituțiile din subordinea Ministerului Justiției, proiecte și modificări legislative.
„S-a constatat și au constatat și dumnealor că în activitatea curentă foarte multe legi sunt controversate, au prevederi diferite în legi diferite. Am hotărât să înființăm o comise interministerială — cu reprezentanți ai Parchetul General, ai CSM, ai Ministerului de Justiție și ai Înaltei Curți, cu reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, ai mediului academic, astfel încât (…) orice cetățean în momentul în care citește o lege să știe, în primul rând, cum să o aplice. (…) Există prevederi care sunt neconforme și contradictorii. Într-o perioadă cât mai scurtă să modificăm aceste lucruri”, a spus Iordache.
În cadrul întâlnirilor s-a discutat și despre legile justiției adoptate de vechiul CSM. „Una dintre problemele pe care le-a ridicat (…) noul CSM a fost aceea că mai trebuie o consultare. Discutăm de (…) Codul penal, Codul de procedură penală ce au dispoziții care nu au fost puse în concordanță cu deciziile Curții Constituționale. Acestea sunt câteva legi foarte importante, pe care eu cred că în perioada următoare trebuie să ne aplecăm și să le modificăm”, a explicat ministrul.