„Acesta este un avertisment pentru că, la câteva minute după ce Putin dă ordinul, rachete şi bombe ar putea ateriza asupra oraşelor ucrainene”, a spus ministrul pentru Sky News.
Heappey a mai precizat că Regatul Unit va sprijini Ucraina, indiferent dacă doreşte sau nu să devină membru NATO.
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, a declarat că Ucraina este dispusă să fie „flexibilă” în ceea ce priveşte obiectivul său de a se alătura alianţei militare atlantice, o mişcare despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi un declanşator de război.
Oligarhii fug din Ucraina. 20 de chartere şi avioane private au decolat duminică de la Kiev
„Am putea – mai ales să fim ameninţaţi aşa, şantajaţi şi împinşi la asta”, a spus Prystaiko atunci când a fost întrebat dacă Kievul şi-ar putea schimba poziţia cu privire la aderarea la NATO.
Totuşi, cu puţin timp în urmă, ambasadorul şi-a clarificat remarcile, spunând că fosta republică sovietică nu îşi va reconsidera încercarea de a se alătura alianţei militare.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean a declarat că remarcile lui Prystaiko au fost „luate din context” şi „aderarea imediată” a Ucrainei la NATO ar fi cea mai bună garanţie de securitate pentru ţară. Acesta a mai subliniat că trebuie luată o atitudine acum, deoarece ameninţarea este iminentă.
Mişcări de trupe la graniţa Ucrainei – Kievul cere o reuniune urgentă cu Moscova
Ucraina a cerut o reuniune cu Rusia şi ţările OSCE, acuzând Moscova că nu împărtăşeşte informaţii despre mişcările sale masive de trupe la graniţa cu Ucraina, în centrul unei grave crize ruso-occidentale, conform AFP.
Într-un comunicat publicat duminică seară, şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, a afirmat că Rusia a ignorat o cerere a Kievului ce priveşte Documentul de la Viena, un text al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care promovează măsuri de transparenţă între forţele armate din 57 de ţări membre ale organizaţiei.
„Trecem la etapa următoare. Ucraina convoacă o reuniune cu Rusia şi toate Statele membre ale OSCE în 48 de ore pentru a discuta despre întărirea şi deplasarea trupelor ruseşti de-a lungul graniţei noastre şi în Crimeea ocupată”, a indicat Kuleba.
Rusia „trebuie să-şi onoreze angajamente în materie de transparenţă militară cu scopul de a reduce tensiunile şi de a întări securitatea în rândul tuturor statelor participante”, a continuat el. Din noiembrie, Rusia lui Putin a desfăşurat 100.000 de soldaţi la frontierele orientale ucrainene, creând îngrijorarea occidentalilor care se tem de o nouă operaţiune militară contra Kievului după anexarea Crimeei din 2014.
Washingtonul a repetat duminică că Rusia ar putea ataca Ucraina „în orice moment”.