Segolene Royal a dat asigurări că în timpul verificărilor nu s-au descoperit dispozitive de trucare a emisiilor, iar „acționarii și angajații Renault trebuie să fie liniștiți„.
Citeşte şi Alianţa Renault-Nissan pregăteşte 10 modele autonome. Primul vine anul acesta
Aceste evoluții vin pe fondul scandalului emisiilor de la Volkswagen, care face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că în perioada 2005 — 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 500.000 în SUA) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
În urma scandalului, autoritățile din diverse state au început să verifice producătorii auto și să înăsprească reglementările privind nivelul emisiilor, ceea ce, consideră unii analiști, ar putea afecta întreaga industrie a vehiculelor diesel — o piață cheie a Renault.
La Bursa de la Paris, acțiunile Renault înregistrau joi un declin de 22% și au închis în scădere cu 10,3%, la 77,75 euro, compania a pierdut cinci miliarde de euro din capitalizarea de piață. A fost cea mai slabă zi pentru acțiunile Renault de când compania a fost pentru prima dată listată, în 1994, arată datele Reuters.
„Este greu de crezut că doar VW a utilizat softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel”, a avertizat Ion-Marc Valahu, manager de fond la Clairinvest, care a anunțat că a vândut acțiunile deținute la producătorii auto europeni.
O comisie independentă având mandatul Guvernului de la Paris testează nivelul emisiilor a 100 de vehicule produse de companii franceze, 25 de modele fiind de la Renault. La sfârșitul lunii decembrie, patru vehicule Renault din cele 11 testate în total nu aveau dispozitive de tipul celor găsite la motoarele trucate de la Volkswagen, a anunțat compania franceză. Un membru al comisiei, Denis Baupin, a afirmat că, săptămâna viitoare, Renault va prezenta modul în care va remedia vehiculele unde s-au găsit depășiri ale limitei de emisii.
„Testele efectuate asupra vehiculelor Renault au arătat clar anomalii și nu din întâmplare investigatorii au decis să percheziționeze compania„, a afirmat Baupin pentru Reuters.
Grupul german Daimler a anunțat joi că motoarele diesel pe care le furnizează Renault pentru brandul său Mercedes-Benz nu conțin dispozitive care să falsifice emisiile poluante. O organizație de mediu germană informa, în noiembrie 2015, că modelul Espace depășește de 25 de ori limitele legale, dar Renault a contestat rezultatele studiului.
Joi, Renault a confirmat că au fost efectuate percheziții la uzinele sale, dar a subliniat că în cursul acestor investigații nu a fost identificat niciun dispozitiv care să falsifice emisiile poluante ale motoarelor sale diesel.
Acest anunț vine după ce anterior un lider sindical a dezvăluit că săptămâna trecută au fost efectuate o serie de percheziții la sediul Renault, declarație care a dus la scăderea cu peste 20% a cotației titlurilor Renault. Degringolada titlurilor Renault l-a afectat și pe rivalul PSA Peugeot Citroen, ale cărui acțiuni au înregistrat o scădere de peste 7%.
Separat, PSA Peugeot Citroen a anunțat că nu a făcut obiectul unor percheziții după scandalul motoarelor trucate de la Volkswagen, adăugând că testele efectuate de autoritățile franceze asupra modelelor sale nu au arătat nicio anomalie.
De asemenea, acțiunile Fiat Chrysler Automobiles (FCA) au înregistrat joi o scădere de peste 10% la Bursa de la Milano, după ce portalul Automotive News a acuzat grupul italo-american că a falsificat cifrele de vânzări din SUA.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.