Luni, are loc la Bruxelles o reuniune a miniștrilor de Finanțe din zona euro în cadrul căreia vor fi discutate măsuri pe termen scurt pentru reducerea datoriei Greciei și vor fi evaluate progresele înregistrate de Atena în implementarea reformelor cerute în schimbul asistenței financiare.
Datoria Greciei se ridică în prezent la aproximativ 300 miliarde de euro sau 180% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro.
Întrebat dacă ar fi momentul să le spună alegătorilor germani că o reducere a datoriei Greciei este inevitabilă, Wolfgang Schaeuble a răspuns: „Asta nu va ajuta Grecia”. „Atena trebuie în cele din urmă să implementeze reformele necesare. Dacă Grecia vrea să rămână în zona euro, trebuie implementate reforme, indiferent de nivelul datoriei”, a afirmat ministrul german de Finanțe. Acesta a explicat că bugetul Greciei nu este excesiv de împovărat de ratele dobânzilor și plata datoriei, deoarece partenerii din zona euro au aprobat de mult timp o atenuare a poverii datoriei țării.
Germania, cea mai mare economie europeană, care critică de mult timp performanța economică a Greciei, este puțin dispusă să discute o reducere a poverii datoriei Greciei înaintea alegerilor din septembrie 2017.
Citeşte şi Ministrul de Finanţe german doreşte să aibă un rol-cheie după alegerile din 2017
Pentru prima dată după 2014, Grecia a înregistrat două trimestre consecutive de creștere a Produsului Intern Brut, punând astfel capăt recesiunii. Oficiul de statistică din Grecia (Elstat) a informat recent că în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent, PIB a crescut cu 0,5%, după un avans de 0,2% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Tehnic, două trimestre consecutive de creștere a PIB reprezintă încheierea recesiunii.
„Economia greacă nu a cunoscut un ritm de creștere comparabil după primul trimestru din 2008”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului grec Dimitris Tzanakopoulos. Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2016 atât Guvernul de la Atena cât și Comisia Europeană mizează în continuare pe un recul al PIB-ului Greciei de 0,3%, urmând ca abia în 2017 Grecia să înregistreze o creștere anuală, de 2,7%.