INCENDIU LA CERNOBÎL. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, convocat la Ministerul Mediului

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunţat miercuri că a convocat Comitetul de urgenţă din cadrul Ministerului, după producerea incendiului în apropiere de centrala nucleară de la Cernobîl. Graţiela Gavrilescu a declarat pentru România TV că nu s-a primit nicio informație oficială de la autoritățile ucrianiene, însă a ținut să îi liniștească pe români.
Iulian Tudor
29 apr. 2015, 13:42
INCENDIU LA CERNOBÎL. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, convocat la Ministerul Mediului

Ministrul Mediului a declarat pentru România TV că populaţia nu are motive de îngrijorare în urma incendiului de vegetaţie de la Cernobîl.

„Eu aş vrea să liniştesc populaţia pentru că trebuie să vă dau următoarele amănunte: la Ministerul Apelor, Mediului şi al Pădurilor nu s-a primit încă niciun fel de informaţie oficială din partea statului ucrainean pe tema acestui incendiu din apropierea centralei nucleare Cernobîl”, a declarat Graţiela Gavrilescu.

Citeşte şi: ALERTĂ: Incendiul de vegetaţie lângă Cernobîl, la 5 km de gropile cu deşeuri radioactive UPDATE

Totodată, ministrul Mediului a anunţat că Ministerul Afacerilor Externe face toate demersurile pe lângă autorităţile ucrainene pentru a fi informat despre evoluţia situaţiei incendiului.

„Am făcut toate demersurile prin MAE pentru a fi informaţi despre ce se întâmplă  în apropierea centralei nucleare.

Pentru a ne asigura şi a ne lua toate măsurile şi pentru a controla toate depăşirile radioactive care ar fi înregistrate în urma măsurătorilor făcute de Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, la ora 17 am convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din interiorul Ministerului, astfel încât să putem să aducerm toate informaţiile către informaţiile şi către autorităţile care trebuie să coordoneze la nivel naţional, respectiv Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă.

Vreau să asigur populaţia că nu cred şi sper din tot sufletul să nu fim într-o situaţie care să sperie pe cineva”, a mai precizat ministrul.

În plus, ministrul Graţiela Gavrilescu a anunţat că ANPM va monitoriza permanent nivelul de radioactivitate.

„Am dispus ANPM să monitorizeze nivelul de radioactivitate din 24 în 24 de ore pentru a putea preîntâmpina orice fel de eveniment nedorit . De aceea am convocat comitetul pentru a ţine legătura strâns între noi şi pentru a vedea starea vremii şi cum se plimbă curenţii.

Aş vrea să liniştim populatia şi să spunem că nici nu ar putea să intre în calcul ce s-a întâmplat acum 29 ani la Cernobîl”, a conchis ministrul Mediului.

De asemenea, ministrul de Interne Gabriel Oprea a solicitat Ministerului Mediului să furnizeze date în timp real privind factorii de risc în urma incendiului din apropiere de Cernobîl.

„În baza dispozițiilor viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operațională pentru situații speciale de urgență și Centrului Operațional de Comandă al Guvernului au solicitat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor SĂ FURNIZEZE ÎN TIMP REAL DATE ȘI INFORMAȚII CONCRETE PRIVIND POTENȚIALII FACTORI DE RISC în urma incendiului produs în Ucraina, în proximitatea centralei nucleare de la Cernobîl.

În funcție de informațiile primite, structurile de profil vor lua măsurile care se impun în vederea prevenirii amenințărilor specifice”, se arată în comunicatul MAI.

Pompierii ucraineni au reușit să localizeze marți seara incendiul de vegetație izbucnit în apropierea centralei Cernobîl – scena unei catastrofe nucleare civile de proporții în 1986 -, la numai 5 km de gropile cu deșeuri radioactive,așa-numitele ‘cimitire’ radioactive, după ce vântul s-a oprit,

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Guvernul adoptă un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'