Ministrul de Interne, Lucian Bode, a prezentat joi concluziile Corpului de Control în cazul achiziţiei de maşini marca BMW pentru Poliţie, arătând că „licitaţia este corectă, iar domnul Drulă dezinformează cu bună ştiinţă”.
”Toată documentația tehnică a fost întocmită, analizată și agreată de către structurile de specialitate ale MAI, Ministerul Transporturilor, primind totodată și girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiții. Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă – IGPR – cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate, trecând prin toate filtrele. Avizul de legalitate a fost dat de Autoritatea care supraveghează toate achizițiile din România. Licitația este corectă iar domnul Drulă dezinformează cu bună știință.”, a afirmat Lucian Bode.
„La 12 nov 2020 se emite HG 971 prin care se aprobă necesitatea cheltuielilor acestui proiect, semnată de asociatul politic mai nou al dlui Drulă, dl Ludovic Orban, în care veți găsi achiziționarea de 300 autospeciale
25 mai 2021 – Ministerul Transporturilor condus de Drulă aprobă cererea de finanțare, inclusiv detaliile tehnice. Se semnează contractul de finanțare, în baza aprobării dată de Drulă, semnat între Ministerul Transporturilor și IGPR. Ca reprezentant al MT este domnul ministru Drulă și domnul Benone Matei de la IGPR.
Foarte important: anexa 2 a contractului este fișa cu detaliile tehnice, unde vom găsi la pagina 7 capacitatea cilindrică, cutia de viteze, tracțiunea, lungimea, caroseria, culoarea, foarte important – cutie automată 8+1 trepte.
Ce spunea dl Drulă acum câteva zile? Că am construit un caiet de sarcini în care am trecut cutie de viteze 8+1 viteze pentru a avantaja pe cineva, în condițiile în care domnul Drulă a semnat acest contract. Cât tupeu să ai și să acuzi Poliția Română, MAI că au făcut anumite specificații cu dedicație, când nu au făcut altceva decât să preia specificațiile din proiectul tehnic semnat”, mai spune Lucian Bode.
Ministerul a anunțat public semnarea contractului, printre echipamente fiind enumerate și cele 300 de autospeciale de poliție, deci după ce semnează contractul da comunicat și promovează public aceste demers. Aveți acest anunț care după ce a fost semnat, ministrul Transporturilor are obligația legală să notifice Ministerul Fondurilor Europene. Așadar, contractul ajunge și la Cristian Ghinea, ministrul de atunci, inclusiv cu specificațiile tehnice. Putem vorbi de ipocrizie, pierderi de memorie, inclusiv despre zicala românească – dacă tăceai, filosof rămâneai”, a mai spus Bode.
„El cere DNA să se autosesizeze? Ce ar trebui să înțelegem după ce am văzut documentele semnate de el? Că se autodenunță? El sesizează OLAF și Parchetul European, în condițiile în care contractul și specificațiile tehnice au fost pe masa lui și a lui Ghinea. Întreagă documentație o vom pune la dispoziția tuturor instituțiilor competențe și vom susține orice demers al acestora. S-a gândit Drulă și ce o să spună procurorilor când va fi întrebat cum și de ce a semnat acel contract cu specificațiile pe care azi le numește cu dedicație?”, a declarat ministrul de Interne.
Controlul dispus de ministrul de Interne Lucian Bode vine după ce liderul USR Cătălin Drulă a anunțat recent că a sesizat mai multe autorități, printre care Curtea de Conturi și OLAF, pentru a ancheta licitația pentru autospeciale de poliție câștigată de BMW. „Mai lipsea să se ceară sigla respectivei mărci pe mașini”, a spus Cătălin Drulă, acuzând că a fost o „licitație cu dedicație”.
Citeşte şi: Poliția Rutieră vrea să înlocuiască Dacia Logan cu BMW Seria 3, care costă 30.000 de euro
Poliția Română a transmis că acuzațiile sunt nefondate. „Societatea este într-o continuă schimbare, iar mijloacele folosite de cei care încalcă legea sunt permanent îmbunătățite și diversificate. În acest sens, pentru a-i combate eficient pe aceștia și a asigura cetățenilor un nivel crescut de siguranță, este necesar ca Poliția Română să fie într-o continuă dinamică, în ceea ce privește dotarea polițiștilor cu mijloace de protecție, precum și de mobilitate. Tocmai de aceea, în ultimii ani s-au achiziționat mai multe capabilității logistice, inclusiv loturi de autovehicule destinate activităților specifice polițienești”, a transmis Poliția Română.
„Industria auto este într-o continuă dezvoltare, iar autovehiculele noi au performanțe din ce în ce mai ridicate, astfel că este necesar ca Poliția Rutieră, prin specificul activităților pe care le desfășoară, să se alinieze la standardele actuale. Pentru stabilirea criteriilor de performanță pe care ar trebui să le întrunească autospecialele de poliție rutieră, s-a avut în vedere alegerea unor tehnologii cât mai avansate, cu emisii reduse, ținând cont, atât de eficiență și fiabilitate, sub toate aspectele, pe durata de exploatare, cât și de modul de utilizare operativă. România se regăsește pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește accidentele rutiere și persoanele decedate în urma acestor tragice evenimente. Astfel că, toate aceste achiziții, fie că vorbim de autospeciale, fie că vorbim de camere de supraveghere și monitorizare a traficului rutier, au un singur scop: Reducerea riscului rutier și salvarea de vieți umane”, a mai transmis Poliția Română.