Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat miercuri seară, la Digi24, că speră ca România să primească tranșa a treia de bani din PNRR, 2,7 miliarde de euro, la finalul lunii martie. El a spus că se așteaptă ca forurile europene să ceară lămuriri suplimentare și că are de gând să meargă la Bruxelles pentru orice clarificări legate de proiectele depuse în cadrul PNRR. Cererea de plată numărul 3, care a fost depusă, are 74 de jaloane şi ţinte, nu 79, cum avea până acum.
Tradiţia se respectă! Cozi la taxe şi impozite la început de an, deşi se pot plăti online, iar reducerea se aplică până în martie
„Undeva la finalul trimestrului I sperăm că încasăm 2,7 miliarde de euro din aceşti bani. La finalul lunii martie. Evident, acum probabil Comisia face prima analiză, e posibil să trimită o serie de clarificări, suntem într-o altfel de abordare, de altfel acest lucru s-a văzut şi, din august, nu mai stăm într-o anumită lentoare a corespondenţei, noi trimitem răspunsuri, dânşii cer clarificări… Efectiv, dacă va fi cazul, pe anumite elemente, coordonatorii de reformă vor merge împreună cu mine şi cu personalul tehnic la Bruxelles pentru clarifica în mod direct cu Comisia anumite aspecte, nu vrem să mai pierdem timp, asta este foarte important”, a declarat Adrian Câciu, la Digi24.
După încasarea tranşei a treia din PNRR, de 2,7 miliarde de euro, România va fi primit 11,77 miliarde de euro și va mai avea de primit încă aproximativ 16,5 miliarde de euro.
Ministrul a arătat că momentul depunerii cererii de plată numărul 4 din PNRR depinde de cel al încasării banilor din cererea numărul 3, iar autorităţile lucrează deja la ţintele şi jaloanele, în număr de 46, aferente celei de-a patra cereri.
Unele dintre acestea, precum reforma sistemului general de pensii şi listarea la Bursă a 15% din acţiunile Hidroelectrica, au fost deja atinse, a mai precizat Adrian Câciu.
Adrian Câciu prezintă ”performerii” în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor primite prin PNRR: Ministerele Transporturilor, Finanţelor şi cel al Investiţiilor şi Proiectelor Europene
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunţă că Ministerul Transporturilor, cel al Finanţelor Publice şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) sunt ”performeri” în ceea ce priveşte cheltuirea de fonduri primite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Câciu explică faptul că România a cheltuit aproximativ un miliard de euro din totalul de 9,15 miliarde pe care i-a primit până în prezent pentru proiecte în cadrul PNRR.
Întrebat, miercuri seară, la Digi 24, care sunt ”campionii” în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor pe care România le-a primit, până în prezent, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ministrul Proiectelor Europene a afirmat: ”Da, performeri sunt. Sunt trei performeri pe care îi menţionez. Este Ministerul Transporturilor unde s-au dus aproape 500 de milioane de euro (…) pe ceea ce înseamnă autostrada A7, autostrada A3, Ministerul Finanţelor pe partea de case de marcat, pe investiţiile făcute de antreprenori, pierderea de venit legată de bonusarea prin lipsa de taxe a celor care au achiziţionat case de marcat, şi MIPE, care are şi el 300 de milioane de euro pe instrumente financiare în cea mai mare parte”.
El a subliniat că România a primit până în prezent, din PNRR, 9,15 miliarde de euro din care s-a cheltuit un milirad de euro.
”O să explic şi de ce doar un miliard de euro: practic, când am preluat mandatul, erau cheltuiţi în jur de 400 de milioane de euro, era undeva la 4%, acum suntem undeva la 12% gradul de absorbţie, suntem undeva aproape de media Uniunii Europene, deci am recuperat din zona aceasta în care eram cu foarte puţini bani cheltuiţi”, a explicat ministrul.
El a spus că ”toţi banii pe care România îi are la dispoziţie în prezent din PNRR ar trebui cheltuiţi în anul 2024”.