Organizaţia neguvernamentală Mediterranea spune că i-a salvat luni pe migranţi de pe o barcă pneumatică aflată în derivă la circa 49 de mile nautice (78 de kilometri) în largul Libiei.
Migranţii „pot fi trataţi, hrăniţi, îmbrăcaţi, li se pot oferi orice fel de bunuri de necesitate, însă, în ce mă priveşte, nu au permisiunea mea să pună piciorul în Italia”, a declarat marţi Salvini la postul de ştiri SkyTG24.
Nava din Mediterana navighează sub pavilion italian şi este staţionată în prezent în largul Lampedusei, o mică insulă italiană situată la circa jumătatea distanţei dintre Sicilia şi Africa de Nord.
Salvini a acuzat ONG-ul de „comiterea infracţiunii de sprijinire a migraţiei ilegale” prin substituirea unei operaţiuni de salvare a pazei de coastă libiene, care ar fi însemnat întoarcerea migranţilor în Libia.
Ministerul de Interne a transmis de altfel o directivă către şefii poliţiei, marinei şi gărzii de coastă prin care le cere să facă tot posibilul pentru a preveni „intrarea ilegală a imigranţilor pe teritoriul naţional”.
Salvini, care este şi vicepremier şi liderul partidului radical Liga, susţine că politica sa de uşi închise faţă de imigraţie a contribuit la o scădere semnificativă a numărului sosirilor de migranţi şi a numărului deceselor pe mare în rândul migranţilor.
Însă acţiunile de a preveni ca migranţii să plece din Siria sau de a-i întoarce în această ţară sunt controversate, deoarece aceştia sunt de obicei expuşi unor încălcări grave ale drepturilor omului.
În ianuarie, organizaţia Human Rights Watch a transmis că migranţii blocaţi în tabere supraaglomerate din Libia, printre care şi copii, nu au acces la mâncare, servicii de sănătate şi instalaţii sanitare decente şi sunt bătuţi cu regularitate.