Ministrul Justiţiei abrogă în şedinţă de guvern legea care reduce pedepsele cu închisoarea pentru lucrări ştiinţifice

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, va introduce în şedinţa de guvern de miercuri un proiect pentru abrogarea legii care permite scurtarea pedepselor cu închisoarea pentru lucrările ştiinţifice scrise în spetele gratiilor. Ministrul Justiţiei afirmă că o astfel de lege nu mai există nicăieri în UE.
Filip Stan
02 feb. 2016, 11:42
Ministrul Justiţiei abrogă în şedinţă de guvern legea care reduce pedepsele cu închisoarea pentru lucrări ştiinţifice

Guvernul român este pregătit să abroge legea care le permite condamnaților să-și reducă pedepsele cu închisoarea dacă scriu cărți, a declarat ministrul român al justiției, Raluca Prună, într-un interviu pentru publicația Wall Street Journal, preluat de Agerpres.

„În nicio altă țară din Uniunea Europeană nu mai există situația în care sunt acordate beneficii pentru scrierea de lucrări științifice în închisoare. Este vorba și de o discriminare aici, deoarece cei care pictează nu beneficiază de nimic. Opera artistică (în închisoare – n.r.) nu trebuie recompensată în niciun fel”, a afirmat ea în interviul apărut luni în ediția electronică a publicației citate. „Așadar, da, voi propune pe 3 februarie guvernului să elimine această prevedere”, a adăugat Raluca Prună.

Este de așteptat ca Guvernul să adopte propunerea, care va intra în vigoare a doua zi, notează WSJ, adăugând că, ulterior, Parlamentul ar putea vota o nouă lege prin care numărul zilelor reduse din pedeapsă pentru scrierea de cărți științifice să fie mai mic, iar verificările cu privire la conformitatea lucrărilor să fie mai stricte înainte de publicare.

Corupția rămâne o problemă importantă în România, a mai spus ministrul român. „Însă cred că România a parcurs un drum semnificativ în combaterea marii corupții. Există numeroase persoane, politicieni notorii și de la nivel înalt, condamnate pentru corupție. Acest lucru nu se întâmpla în urmă cu zece ani, înainte de aderarea la UE”, a subliniat Raluca Prună, fost expert al Comisiei Europene. „Este un semn că suntem serioși în privința luptei împotriva corupției”, a adăugat ministrul.

„Felul în care societatea română a acționat recent, ieșind în stradă și strigând ‘Corupția ucide’, arată că acest proces a fost asimilat”, a afirmat de asemenea Raluca Prună, făcând referire la manifestațiile din luna noiembrie 2015 survenite după tragedia din clubul bucureștean Colectiv și care au determinat căderea guvernului condus de Victor Ponta.

Citeşte şi: George Copos, prima reacţie după ce a fost acuzat de plagiat: Nu sunt istoric, dar îmi place mult Napoleon

Ea și-a exprimat totodată speranța că în curând nu va mai fi nevoie de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) prin care Comisia Europeană monitorizează progresele României în privința reformei justiției și lupta împotriva corupției.

„Prioritatea mea nu este de a ridica sau de a nu ridica mecanismul, ci de a îndeplini obiectivele sale și, apoi, de a putea spune că nu mai avem nevoie de el sau că avem nevoie de un scenariu de renunțare treptată la el în viitorul apropiat”, a subliniat ministrul.

În contextul apropierii alegerilor generale din toamna acestui an, Raluca Prună și-a exprimat încrederea că societatea va forța o primenire a clasei politice.

„Societatea este acum suficient de matură. S-a schimbat. Nu mai poți să vinzi publicului român ceea ce vindeai în urmă cu zece ani. Nu vor mai lua de bun niciun răspuns. Ei vor de la guvern și de la parlament să facă ce se face în oricare alt stat membru”, a mai spus ea.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'