Ministrul Justiţiei, despre numirea procurorului general: „Trebuie să fie Albă ca Zăpada”

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, vineri, că nu a primit, deocamdată, nicio candidatură pentru funcția de procuror general, deoarece procedura a fost lansată de doar două zile. Aceasta a mai spus că insistă pe criteriile de integritate ale candidaților, iar un magistrat trebuie să fie "Albă ca Zăpada".
Iulian Tudor
19 feb. 2016, 21:10
Ministrul Justiţiei, despre numirea procurorului general:

Nu am primit nicio propunere și este prematur să primim o propunere. Trebuie să nu uităm că am lansat procedura pentru cea mai înaltă funcție din Ministerul Public, cea de procuror general, care este după cum știți vacantă, și mă gândesc că două zile este mult prea puțin pentru ca cineva să își depună vreo candidatură„, a spus Raluca Prună, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiției a explicat că procedura de desemnare a procurorului general este un concurs de dosare și insistă pe criteriile de integritate.

Magistratul, care este cel chemat să judece dacă este judecător, sau procurorul, cel chemat să urmărească penal, trebuie să fie ‘Albă ca Zăpada’. Înainte să judeci sau să-i urmărești penal pe alții, trebuie să fii tu un reper moral în societate„, a mai spus Raluca Prună.

În legătură cu rolul CSM în procedura de numire a șefilor de parchete, Raluca Prună a arătat că, în prezent, din 28 de state membre ale UE, sunt 17 state, printre care și România, în care propunerea se face de către Executiv, prin ministrul de Justiție, sau de către premier, și doar un singur stat, Bulgaria, unde propunerea pentru funcția de procuror general este făcută de CSM.

Ceea ce s-a discutat în spațiul public este să mutăm propunerea de la ministrul Justiției la CSM, evident numirea urmând a fi făcută direct de către președinte. Tot pentru a evoca un model european, singurul stat din UE care are o asemenea procedură este Bulgaria. Deci, în Bulgaria avem procedura propunerii la Consiliul Judiciar. Nu vreau să fac judecăți de valoare, dacă este o procedură mai bună sau nu. Și Bulgaria face obiectul unei verificări (MCV — n.r.) și raportul pentru Bulgaria nu notează progrese deloc. Există și o a treia școală de gândire, care s-a materializat printr-o propunere legislativă depusă la Senat, în data de 2 februarie, care scoate complet și Executivul, prin ministrul de Justiție, și președintele, urmând ca propunerea și numirea să fie făcută de CSM. Aici aș dori să afirm că am fi singulari în UE. Nu poți într-un stat de drept, în care trebuie să ai un echilibru între puterile statului, să lași una din acele puteri absolut fără niciun fel de control din partea celorlalte două„, a mai spus Raluca Prună.

Ministerul Justiției a lansat miercuri procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcție rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nițu.

Doresc să încurajez procurorii să participe într-un număr cât mai mare la această procedură de selecție în vederea propunerii pentru numirea în cea mai înaltă funcție în Ministerul Public și îi asigur pe toți cei care prin rezultatele lor au dovedit integritate și imparțialitate, precum și un înalt nivel de profesionalism că vor avea șanse egale„, declara atunci ministrul Justiției, Raluca Prună.

MJ a publicat criteriile avute în vedere pentru ocuparea funcției de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și calendarul estimativ al procedurii.

Conform dispozițiilor din art. 54. alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, numirea în funcția de procuror general se face de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

CITEŞTE ŞI: Raluca Prună, despre numirea şefului DNA: Toate datele mă determină să-l reînvestesc pe procurorul şef

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'