Potrivit ministrului Justiţiei, Titus Corlăţean, „preşedintele CCR s-a antepronunţat cu privire la speţa pe care astăzi CCR a tranşat-o, cine ar trebui să meargă şi cine nu la Bruxelles, în luna mai înainte de votul Parlamentului de adoptare a acelei declaraţii care aproba elementele de mandat ale primului-ministru”.
„Zegrean a făcut public declaraţii cu privire la faptul că preşedintele trebuie să reprezinte România. Este o interdicţie în Legea privind organizarea şi funcţionarea CCR de a se antepronunţa pe speţe care trebuie tratate cu discreţie, în spatele uşilor închise. Este o încălcare flagrantă a dispoziţiilor legale. Şi azi domnia sa este preşedinte al CCR şi a şi votat. Probabil a avut un rol decisiv în luarea acestor decizii„, a declarat ministrul Justiţiei.
Despre judecătoarea Iulia Motoc, Titus Corlăţean a spus că are alte trei angajamente pe lângă funcţia de judecător la CCR. Corlăţean a adresat o întrebare preşedintelui CCR şi membrilor CCR, care aveau o obligaţie în plen să constate starea de incompatibilitate şi n-au făcut-o. Ministrul suţine că legea CCR stabileşte foarte clar că funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată.
„Unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale are alte trei angajamente. (…) Este vorba de doamna judecător Iulia Motoc. (…) Şi eu pun întrebarea atunci >”, a declarat Corlăţean.
Minstrul Justiţiei a mai spus că aşteaptă ca cei doi să fie revocaţi.
„Lucrurile stau indubitabil din punct de vedere legal. este o încălcare a legii, este o stare de incompatibilitate. Primul pas ar fi trebuit făcut de plenul CCR şi eu ca ministru al Justiţiei aştept mâine ca plenul CCR, potrivit legii, să constate starea de incompatibilitate şi aceşti doi judecători să-şi înceteze mandatul„, a spus ministrul Jurtiţiei.
„Întrebarea mea nu a fost întâmplătoare s-a ştiu sau nu s-a ştiut. Dacă s-a ştiut şi judecătorii nu au reacţionat induce o stare de responsabilitate generală„, a mai spus Corlăţean.
ANI: Judecătorii CCR Augustin Zegrean şi Iulia Motoc NU SUNT INCOMPATIBILI
Preşedintele ANI a declarat la România TV că judecătoarea Iulia Motoc nu se află în stare de incompatibilitate.
„Iulia Motoc nu este în stare de incompatibilitate. Nu deţine nicio altă funcţie în altă instituţie. Nu Ministerul Justiţiei stabileşte cine este incompatibil sau nu în România, doar ANI are această competenţă. Iulia Motoc, la fel ca foarte multe alte persoane, participă, în calitate de expert, la diverse programe în instituţii internaţionale, fapt care aduce prestigiul României„, a declarat preşedintele ANI, Horia Georgescu.
Cum răspunde judecătoarea Iulia Motoc la acuzaţia de INCOMPATIBILITATE
Curtea Constituţională a decis că reprezentarea României la Consiliul European se va face la nivel de preşedinte. Astfel că preşedintele Traian Băsescu este cel îndreptăţit să participe la reuniunile Consiliului European.
Primul-ministru Victor Ponta spune însă că şi el va merge joi la Consiliul European.
Decizia Curţii Constituţionale privind reprezentarea României la Consiliul European pune în încurcătură oficialii europeni care se aşteptau ca delegaţia română să fie condusă de către prim-ministrul Victor Ponta. Ponta figurează încă pe site-ul Consiliului ca reprezentând România.
Mai mult, Biroul de presă al Guvernului a transmis presei programul premierului Victor Ponta, potrivit căruia „Primul-ministru Victor Ponta va efectua o vizită la Bruxelles, în perioada 28-29 iunie”.
Până la această oră, Administraţia Prezidenţială nu a precizat dacă Traian Băsescu va participa la Consiliul European de la Bruxelles.