Ministrul Justiţiei: Eficienţa în lupta împotriva corupţiei atrage investitorii străini

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat luni că dacă va fi eficienţă în lupta împotriva corupţiei, România va fi mai atractivă inclusiv pentru investiţii substanţiale, având o contribuţie directă la progresul economic al ţării şi al Uniunii Europene.
Iulian Tudor
27 mai 2013, 10:10
Ministrul Justiţiei: Eficienţa în lupta împotriva corupţiei atrage investitorii străini

„În limita competenţelor legale, Ministerul Justiţiei va oferi expertiza şi sprijinul necesare pentru asigurarea resurselor necesare funcţionării justiţiei ca serviciu public. Vom continua să asigurăm stabilitate şi predictibilitate cadrului normativ şi instituţional astfel încât track recordul DNA şi al celorlalte instituţii anticorupţie să se menţină la cote înalte de performanţă. Sunt convins că viitoarele rapoarte independente ale MCV, ONU, GRECO şi Moneyval vor reflecta această realitate. Toate aceste demersuri sunt făcute în primul rând pentru cetăţenii români, pentru încrederea pe care aceştia trebuie să o aibă în justiţie. Dacă suntem eficienţi în lupta împotriva corupţiei, vom fi mai atractivi inclusiv pentru investiţii substanţiale în economia românească, având o contribuţie directă la progresul economic al ţării şi al Uniunii Europene”, a afirmat ministrul Justiţiei, potrivit Agerpres.

Din perspectiva luptei împotriva corupţiei, el a susţinut că lucrurile sunt clare, deoarece România are instrumente, are know-how şi are un portofoliu de rechizitorii şi condamnări definitive care demonstrează că îşi face datoria.

„Pentru cei care îşi pun întrebări cu privire la ce trebuie să urmeze, mesajul este unul clar: avem aici echipa de conducere a unităţilor de parchet, printre ale cărei priorităţi se află combaterea cazurilor de mare corupţie şi criminalitate gravă. Ca ministru al Justiţiei, voi fi alături de această echipă, pentru a ne asigura împreună că măsurile adoptate în ultimii ani se află pe un curs ireversibil. Acesta este de altfel angajamentul pe care cu toţii ni l-am asumat prin Strategia Naţională Anticorupţie”, a subliniat Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre interesul României cu privire la agenda europeană comună, respectiv consolidarea Eurojust şi crearea unui Parchet European.

„Transformarea în realitate a procurorului european poate reprezenta o nouă etapă în construirea spaţiului de libertate, securitate şi justiţie în UE. România a susţinut în mod activ necesitatea adoptării unui set comun de standarde minime în scopul armonizării legislaţiei statelor membre împotriva infracţiunilor privind interesele financiare ale Uniunii. Propunerea de directivă, care se află în ultimele etape de negociere, răspunde seriozităţii cu care structurile româneşti abordează acest fenomen infracţional şi interesul pe care îl avem pentru facilitarea cooperării când astfel de cauze au caracter transfrontalier”, a arătat ministrul.

Cazanciuc a precizat că o zonă de interes căreia îi acordă aceeaşi importanţă este noul proiect de directivă privind indisponibilizarea şi confiscarea produselor infracţiunii.

„Susţinem adoptarea acestui instrument, care va pune bazele unei cooperări mai eficiente între ţările noastre în materia identificării şi recuperării creanţelor provenite din infracţiuni. Comisia Europeană evaluează costurile criminalităţii la câteva sute de miliarde de euro. Trebuie să returnăm aceşti bani în programe sociale şi eforturi de prevenire a criminalităţii. Folosesc această ocazie pentru a sublinia importanţa instituţiei ‘confiscării extinse’, introdusă anul trecut atât în actualul, cât şi în noul Cod penal. După o perioadă în care a fost cerut insistent, în special de Ministerul Public, dar şi de unii judecători, iată că acest instrument se află la dispoziţia practicienilor”, a spus el.

Potrivit ministrului, un alt element crucial îl reprezintă cooperarea inter-agenţii în plan internaţional în vederea recuperării creanţelor, adăugând că MJ joacă un rol pivotal în această materie, la nivelul său funcţionând, de aproape doi ani, Oficiul Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor Provenite din Infracţiuni (ARO România).

„Structura noastră de tip multidisciplinar a reuşit în scurtul interval de la înfiinţare să câştige încrederea agenţiilor naţionale DNA şi DIICOT, stabilind totodată o cooperare directă şi eficientă cu celelalte 26 de structuri de tip ARO de la nivelul UE, dar şi cu agenţiile similare de la nivelul statelor parte la Convenţia ONU împotriva corupţiei”, a afirmat Cazanciuc.

El a menţionat că, în calitate de membru fondator, România este un susţinător constant al Academiei Internaţionale Anticorupţie, fiind conştientă că este extrem de important să existe un forum academic de dezbateri, la nivel regional şi internaţional, pentru a putea înţelege mai bine fenomenul corupţiei şi a găsi cele mai eficiente instrumente pentru a-l aborda.

La final, ministrul a ţinut să sublinieze angajamentul ferm al autorităţilor române de a coopera în vederea identificării şi recuperării produsului infracţiunii, întrucât criminalitatea nu trebuie să aducă beneficii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce bănci dispar din România în 2025, anunț oficial pentru milioane de clienți. Apare o nouă bancă pe care o controlează statul
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Greșeala de pe autostradă care te poate lăsa fără permis pe loc . Mulți șoferi o comit fără să-și dea seama
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ceaușescu trăia un coșmar. Era spionat din toate părțile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât