Update. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, joi, pentru News.ro, că nu a demisionat şi nici nu intenţionează să facă acest lucru, dar a delegat către secretarul de stat Constantin Sima atribuţiile sale pentru „chestiuni curente”.
Întrebat dacă a demisionat din funcţie sau intenţionează să facă acest lucru, Iordache a negat. „Nu, şi nu voi demisiona, dar pentru chestiuni curente semnează Sima (Constantin Sima, secretar de stat – n.r.)”, a spus ministrul.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şi-a delegat atribuţiile către secretarul de stat Constantin Sima, au declarat pentru News.ro surse din minister.
Conform surselor citate, delegarea este valabilă pentru perioada 1 – 7 februarie, argumentul ministrului fiind că încep dezbaterile asupra legii bugetului de stat şi că acestea impun prezenţa sa în Parlament.
Iordache a avut totuşi miercuri o declaraţie de presă la grupul PSD de la Cameră, pe tema OUG privind modificarea codurilor penale.
De asemenea, miercuri seară, în timp ce în ţară aveau loc proteste faţă de adoptarea OUG, el a avut o postare pe contul de Facebook pe tema actului normativ.
Delegarea a intrat in vigoare miercuri, 1 februarie, și dureaza pînă pe 7 februarie. Ordonanţa de urgenţă care schimbă definiţia abuzului în serviciu intră în vigoare în 10 zile. Consiliul Legislativ a inclus în avizul pe care l-a dat OUG de modificare a Codului penal, prevederea ca unele măsuri să intre în vigoare imediat, altele în 10 zile a declarat preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, lider al senatorilor PSD.
Guvernul a adoptat, marţi seară, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache. De asemenea, Executivul a adoptat şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor.
Citeşte şi: Ministrul Justiţiei, Florin Iordache: Am urmărit asigurarea unui echilibru între puterile statului VIDEO
Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală are, spune ministrul Florin Iordache, rolul de a pune în concordanță deciziile Curții Constituționale „care trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat Iordache.
Întrebat de ce aceste măsuri au fost adoptate seara târziu, Iordache a răspuns: „La această oră a fost şedinţa de Guvern (…) Oportunitatea o stabileşte Guvernul” El a adăugat că ordinea de zi poate fi suplimentată, răspunzând astfel la întrebarea de ce proiectele nu au fost anunţate pe ordinea de zi iniţială.
Ministrul a spus că proiectele au primit avize de la ministerele de Interne şi Externe. Întrebat de ce lipsesc avizele instituţiilor din justiţie. „Parchetele aplică legea. Legea o face fie Parlamentul, fie Guvernul (…) Competenţa lor vizează legile care vizează justiţia: 303, 304, 317”, a spus Iordache.
Întrebat de ce modificările Codurilor s-au făcut prin OUG, Iordache a spus că Parlamentul nu a reuşit până acum să pună în acord legislaţia penală cu deciziile CCR. „Parlamentul avea obligaţia să le facă în 45 de zile, nu le-a făcut şi oportunitatea am stabilit-o noi pentru că ne trebuie o legislaţie coerentă”, a spus Florin Iordache.