UPDATE ora 13.00 Ministrul Justiţiei a explicat joi, la ieşirea de la CSM, de ce a cerut demisia şefului Administraţiei Penitenciarelor, Cătălin Claudiu Bejan.
„I-am cerut demisia pentru activitatea sa manageriala, care a permis ca in cursul anului 2015, pe cifre pe care le-am facut publice, sa se ajunga la o cifra de 350 de lucrari stiintifice intr-un an, care au trecut de procedura foarte detaliata prin care ar fi trebuit sa fie elaborata. Consider ca acest lucru a fost cu putinta numai cu concursul, ca sa nu zic cu complicitatea lucratorilor din penitenciare, care au permis ca in sase ore anumite lucrari sa fie elaborate. Este o rusine pentru ideea de cercetare stiintifica. Daca nu a inteles de ce i-am cerut demisia, poate discuta cu mine. Eu cred ca am fost clara„, a declarat ministrul Raluca Prună.
Ministrul Raluca Prună consideră că prin suspendarea articolului de lege privind reducerea pedepselor pentru deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice s-a pus capăt „acestei hemoragii” de cărţi scrise în închisoare.
„Ceea ce s-a întâmplat ieri are acelaşi efect cu abrogarea. La momentul acesta, această dispoziţie nu se mai aplică. Au existat opinii că abrogarea e poate o măsură mult prea grăbită în măsura în care nu avem un studiu de impact cu privire la ce înseamnă lucrările ştiinţifice. Împreună cu Ministerul Educaţiei şi cu universităţile se va face acest studiu. Există o propunere a unui grup de lucru le-a făcut care spune că în loc de profesor sau conferenţiar controlul de ştiinţificitate trebuie făcut la nivel de catedră. Aştept ca ministrul Educaţiei, împreună cu universităţile, să ne spună cum se va face acest control. Lucrul cel mai important este că am pus capăt acestei hemoragii de lucrări ştiinţifice în penitenciar„, a precizat ministrul Justiţiei.
Întrebată ce se va întâmpla după 1 septembrie, Raluca Prună a declarat că, cel mai probabil, Guvernul va dispune tot printr-o ordonanță de urgență legea care va merge din nou la Parlament.
„Este prematur să spunem ce se va întâmpla. Depinde de rezultatul acest studiu de impact şi de oportunitate. Rămâne să vedem şi cheltuielile antrenate din bugetul de stat pentru a determina dacă o carte este ştiinţifică sau nu sau faptul că cercetarea ştiinţică nu trebuie făcută în sistemul penitenciar, ci în centre de cercetare academică. Toate aceste lucruri vor fi luate în calcul şi vom vedea în septembrie. (…) În septembrie probabil că, indiferent de soluţie, Guvernul va dispune tot prin OUG, care va merge apoi în Parlament”, a adăugat Raluca Prună.
Totodată, Ministrul Justiţiei a precizat că i-a cerut demisia şefului Administratiei Penitenciarelor, Cătălin Claudiu Bejan, „de acum o lună”, însă acesta „nu înţelege să-şi dea demisia”. Raluca Prună a explicat că şeful Administraţiei Penitenciarelor a fost evaluat de fostul ministru al Justiţiei cu calificativul „excepţional”, în timp ce ea îl consideră foarte slab şi i-a cerut demisia.
„Eu am finalizat evaluarea şefului ANP. Accept că am greşit, pentru că m-am grăbit. Evaluarea este una anuală, iar eu am putut face una parţială a şefului ANP, o evaluare care cuprinde perioada pentru care eu am fost ministru în 2015, deci o lună şi jumătate. Pot să vă spun că predecesorul meu a considerat că, până în 17 noiembrie, activitatea la ANP a fost excepţională.Nu vreau să fac comentarii cu privire la discuţia dintre mine şi domnul Bejan. Faptul că există un control din partea Corpului de control al premierului şi o anchetă DNA cred că spune totul despre cum s-au desfăşurat lucrurile în această materie în mandatul său.S-a dat calificativul excepţional, iar calificativul meu e irelevant pentru că se va face un calcul aritmetic şi având pe 10 lui şi jumătate calificativul excepţional e irelevant ce spun eu. (…) Eu i-am cerut demisia domnului Bejan de acum o lună şi domnia sa mi-a spus că nu înţelege să-şi dea demisia”, adeclarat joi dimineaţa Raluca Pruna.
Ministrul Justiţiei discută, joi, cu membrii CSM, după demisia procurorului general Tiberiu Niţu.