„MCV a contribuit în mod decisiv la reformarea sistemului judiciar și la consolidarea acestuia. În măsura în care au trecut 10 ani de când mecanismul acesta a fost instituit printr-o decizie a Comisiei, cred că ar fi oportun ca măcar un orizont de timp, (…), deci un orizont în care să știm că acest mecanism se va ridica, cred că un asemenea orizont este necesar. (…) Cred că orice fel de mecanism de tipul acesta își atinge la un moment dat limita și MCV-ul, din punctul meu de vedere, și-a atins limita și mai cu seamă și-a atins limita în condițiile în care societatea românească a arătat că este matură și poate internaliza anumite procese„, a spus ministrul Raluca Prună, potrivit Agerpres.
Aceasta a arătat că România are, la nivel instituțional și legislativ, mecanismele prin care poate monitoriza ceea ce vizează acum MCV-ul. „Avem la nivel instituțional și legislativ în România mecanismele prin care ne putem asigura că ceea ce monitorizează MCV-ul va putea fi monitorizat în continuare nu de către Comisia Europeană și experții ei, ci de către societatea românească„, a afirmat ministrul Justiției.
Unul dintre aceste mecanisme este strategia națională anticorupție, consideră ministrul.
„Strategia națională anticorupție este un asemenea mecanism prin care, dacă știm să o aplicăm, vom avea măsuri și plase de siguranță care sunt absolut echivalente MCV„, a mai afirmat Raluca Prună.
CITEŞTE ŞI: Prună: Justiţia din România funcţionează bine. Sistemul este încă subfinanţat