Creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor nu este oportună, a afirmat ministrul Justiţiei, Stelian Ion.
„În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraţilor, am ajuns la concluzia că nu este oportună creşterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată”, arată ministrul Justiţiei, într-un comunicat de presă.
Actul normativ la care face referire ar urma să intre în vigoare începând cu 1 Ianuarie 2022.
„Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluţii pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experienţa lor la îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi să se simtă pe deplin apreciaţi pentru munca pe care o depun”, spune Stelian Ion.
Stelian Ion declara, în urmă cu o săptămână, că ministerul Justiţiei va propune creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât aceştia să nu mai poată ieşi la pensie la 48 de ani.
”Există multe cereri de pensionare care pe mine mă îngrijorează. De asemenea, pe viitor este foarte clar faptul că vom face o discuţie şi vom propune creşterea vârstei de pensionare astfel încât un magistrat să nu mai poată ieşi la pensie la 48 de ani. Cu tot respectul, cred că abia de la această vârstă magistraţii sunt în toată puterea, au experienţă deplină şi pot da cel mai mult justiţiei”, afirma ministrul Stelian Ion.
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că una dintre priorităţile mandatului său este desfiinţarea Secţiei speciale, dar a dat asigurări că acest lucru nu înseamnă că magistraţii nu vor răspunde în viitor pentru eventualele lor fapte penale.
”Sunt multe priorităţi, una se referă la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, Secţia specială. Avem foarte multe argumente în acest sens (…) Trăgând linie, consider cu tărie că această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea, pentru că eu, personal, colegii mei, au fost mulţi magistraţi, de asemenea, şi unele entităţi internaţionale, am criticat de la bun început această Secţie, însă Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie avea marea şansă să dovedească contrariul, că este o secţie eficientă, că poate face lucruri astfel încât să servească intenţiilor declarate. Tragem linie şi vedem apeluri, căi de atac retrase în dosare foarte controversate, în mod nejustificat. Vedem 6 rechizitorii doar, în decurs de 2 ani de zile, de unde se voia o secţie care să intre în forţă. Au dat 1.067 casări, 6 declinări”,a declarat, marţi seară, la B 1 TV, ministrul Justiţiei, Stelian Ion.
Acesta afirmă că ideea a pornit din biroul lui Liviu Dragnea şi s-a ajuns la o anomalie.
”S-au folosit de unele idei care cred că au fost bine intenţionate în primă fază, dar s-a distorsionat această idee de a avea un corp separat al magistraţilor procurori şi s-a ajuns la o anomalie, pur şi simplu. (…) De aceea, am văzut că nu a produs ceea ce dorea să producă şi anume, rechizitorii pentru cei care încalcă legea şi trebuie să privim adevărul în faţă. Uneori, din păcate, şi magistraţii încalcă legea”, a mai declarat ministrul.
Stelian Ion susţine că ”desfiinţarea acestei Secţii nu înseamnă că nu vor răspunde magistraţii pe viitor”.