Întrebat în ce va consta procedura și dacă va fi un concurs de CV-uri, ministrul Robert Cazanciuc a precizat: „O să vedeți la momentul declanșării. (…) Ceea ce este important în această procedură este să respectăm legea în vigoare și exigențele partenerilor europeni. Adică un proces transparent în urma căruia să avem la conducerea DIICOT un procuror care să aibă experiența necesară, să avem garanția toți că selecția a fost făcută pe merit, și nu pe alte criterii”.
Robert Cazanciuc a precizat că în momentul de față nu are nicio nominalizare.
În 16 decembrie 2014, ministrul Justiției a declarat că opțiunea sa pentru șefia DIICOT ar fi un procuror din această instituție.
„Am avut săptămâna trecută discuții cu colegii din DIICOT pe subiectul viitorului șef DIICOT, o să am discuții și în această săptămână. După ce vom finaliza aceste întâlniri, o să stabilesc împreună cu DIICOT o procedură de urmat. Opțiunea mea este pentru un procuror DIICOT”, a spus Cazanciuc la Palatul Parlamentului.
Postul de procuror șef al DIICOT a devenit vacant după demisia Alinei Bica, cercetată de DNA.
Alina Bica, arestată preventiv în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro, a demisionat, în noiembrie 2014, de la şefia DIICOT, dar şi din funcţia de procuror al Direcţiei.
Alina Bica a fost arestată în dosarul de corupţie în care este cercetată pentru abuz în serviciu, după despăgubirea acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP din care procurorul a făcut parte.