Ministrul Justiţiei sesizează ANI şi CCR în cazul Iuliei Motoc, judecător al Curţii Constituţionale

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a sesizat ANI şi CCR cu privire la posibila situaţie de incompatibilitate în care s-ar afla judecătoarea Iulia Motoc de la CCR. În sesizarea trimisă la ANI, Corlăţean cere verificarea conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor judecătoarei Iulia Motoc pe motiv că "funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior". Argumentele lui Corlăţean sunt legate faptul că Motoc este şi expert în cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene şi membru al Comitetului Consultativ al Convenției-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale.
Romania TV
28 iun. 2012, 17:20
Ministrul Justiţiei sesizează ANI şi CCR în cazul Iuliei Motoc, judecător al Curţii Constituţionale

În sesizarea trimisă ANI, Titus Corlăţean arată că, potrivit CV-ului, declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi altor informaţii publice, Iulia Motoc face parte şi din următoarele structuri: expert în cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene şi membru al Comitetului Consultativ al Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale.

De asemenea, ministrul susţine că, în conformitate cu regulamentele organizaţiilor internaţionale menţionate, membrii organismelor menţionate sunt beneficiarii unor drepturi băneşti (diurnă, cheltuieli de deplasare).

În ciuda unei interdicţii imperative existente în Constituţia României şi în Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale – care spune foarte clar că un judecător la Curtea Constituţională nu poate exercita niciun fel de altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiei didactice în învăţământul superior – doamna Motoc avea alte trei angajamente, poziţii în structuri şi organizaţii internaţionale„, a declarat Titus Corlăţean la România TV.

Mai mult, Titus Corlăţean susţine că Iulia Motoc este şi remunerată pentru aceste angajamente. „Pentru activitatea în sistemul ONU doamna Motoc primeşte circa 400-450 de dolari americani în fiecare zi de participare, la Consiliul de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene – 173 de euro pe zi de participare, iar la Comitetul Consultativ al Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale,  aproximativ 175 de euro pe zi de participare. Cel puţin una dintre aceste apartenenţe nici nu era menţionată în CV„, a explicat Corlăţean, la România TV.

„În cazul Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene, apartenenţa la acest Consiliu de Administraţie este clar o activitate cu caracter executiv. Acolo se iau decizii privind adoptarea bugetului Agenţiei Europene, este un statut de funcţie publică europeană, o incompatibilitate clară”, a mai subliniat el.

De altfel, ministerul justiţiei a dat publicităţii un comunicat privind sesizarea. Iată conţinutul acestuia:

„Cu referire la atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate în domeniul verificării conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor, vă supunem atenţiei următoarele:

Potrivit dispoziţiilor art.144 din Constituţia României şi a art.61 alin.(4) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, „funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.”

De asemenea, potrivit art.110 din Capitolul V – „Reglementări privind magistraţii” din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „dispoziţiile art. 101 – 104, 107 şi 109 (cele referitoare la: incompatibilităţi, interdicţii, obligaţia de a sesiza orice ingerinţă în activitate, posibilitatea participării la unele activităţi)[1] se aplică în mod corespunzător şi judecătorilor Curţii Constituţionale.”

În acest context, solicităm analiza situaţiei doamnei Iulia Motoc, judecător la Curtea Constituţională care, potrivit CV-ului, declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi altor informaţii publice, face parte şi din următoarele structuri:

–       expert în cadrul Comitetului O.N.U. pentru Drepturile Omului;

–       membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene (eng. Management Board);

–       membru al Comitetului Consultativ al Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Miercuri seara, ANI a transmis, printr-un comunicat de presă, că judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) Augustin Zegrean şi Iulia Motoc nu se află în stare de incompatibilitate sau conflicte de interese.

VEZI ŞI: Judecătoarea CCR Iulia Motoc a răspuns acuzaţiei aduse de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Grindeanu, pe urmele lui Ceaușescu. Un proiect din comunism, readus la viață
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Statele membre UE trebuie să prezinte câte doi candidați pentru posturile de comisari europeni
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'