Ministrul Justiţiei sesizează ANI şi CCR în cazul Iuliei Motoc, judecător al Curţii Constituţionale

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a sesizat ANI şi CCR cu privire la posibila situaţie de incompatibilitate în care s-ar afla judecătoarea Iulia Motoc de la CCR. În sesizarea trimisă la ANI, Corlăţean cere verificarea conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor judecătoarei Iulia Motoc pe motiv că "funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior". Argumentele lui Corlăţean sunt legate faptul că Motoc este şi expert în cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene şi membru al Comitetului Consultativ al Convenției-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale.
Romania TV
28 iun. 2012, 17:20
Ministrul Justiţiei sesizează ANI şi CCR în cazul Iuliei Motoc, judecător al Curţii Constituţionale

În sesizarea trimisă ANI, Titus Corlăţean arată că, potrivit CV-ului, declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi altor informaţii publice, Iulia Motoc face parte şi din următoarele structuri: expert în cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene şi membru al Comitetului Consultativ al Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale.

De asemenea, ministrul susţine că, în conformitate cu regulamentele organizaţiilor internaţionale menţionate, membrii organismelor menţionate sunt beneficiarii unor drepturi băneşti (diurnă, cheltuieli de deplasare).

În ciuda unei interdicţii imperative existente în Constituţia României şi în Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale – care spune foarte clar că un judecător la Curtea Constituţională nu poate exercita niciun fel de altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiei didactice în învăţământul superior – doamna Motoc avea alte trei angajamente, poziţii în structuri şi organizaţii internaţionale„, a declarat Titus Corlăţean la România TV.

Mai mult, Titus Corlăţean susţine că Iulia Motoc este şi remunerată pentru aceste angajamente. „Pentru activitatea în sistemul ONU doamna Motoc primeşte circa 400-450 de dolari americani în fiecare zi de participare, la Consiliul de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene – 173 de euro pe zi de participare, iar la Comitetul Consultativ al Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale,  aproximativ 175 de euro pe zi de participare. Cel puţin una dintre aceste apartenenţe nici nu era menţionată în CV„, a explicat Corlăţean, la România TV.

„În cazul Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene, apartenenţa la acest Consiliu de Administraţie este clar o activitate cu caracter executiv. Acolo se iau decizii privind adoptarea bugetului Agenţiei Europene, este un statut de funcţie publică europeană, o incompatibilitate clară”, a mai subliniat el.

De altfel, ministerul justiţiei a dat publicităţii un comunicat privind sesizarea. Iată conţinutul acestuia:

„Cu referire la atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate în domeniul verificării conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor, vă supunem atenţiei următoarele:

Potrivit dispoziţiilor art.144 din Constituţia României şi a art.61 alin.(4) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, „funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.”

De asemenea, potrivit art.110 din Capitolul V – „Reglementări privind magistraţii” din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „dispoziţiile art. 101 – 104, 107 şi 109 (cele referitoare la: incompatibilităţi, interdicţii, obligaţia de a sesiza orice ingerinţă în activitate, posibilitatea participării la unele activităţi)[1] se aplică în mod corespunzător şi judecătorilor Curţii Constituţionale.”

În acest context, solicităm analiza situaţiei doamnei Iulia Motoc, judecător la Curtea Constituţională care, potrivit CV-ului, declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi altor informaţii publice, face parte şi din următoarele structuri:

–       expert în cadrul Comitetului O.N.U. pentru Drepturile Omului;

–       membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene (eng. Management Board);

–       membru al Comitetului Consultativ al Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Miercuri seara, ANI a transmis, printr-un comunicat de presă, că judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) Augustin Zegrean şi Iulia Motoc nu se află în stare de incompatibilitate sau conflicte de interese.

VEZI ŞI: Judecătoarea CCR Iulia Motoc a răspuns acuzaţiei aduse de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Actorul Hudson Meek a decedat la 16 ani după un tragic accident rutier în Alabama
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)