Ministrul Justiţiei a spus că a avut, în total, trei întâlniri cu ambasadorul SUA la Bucureşti, întâlniri care s-au desfăşurat la sediul Ministerului Justiţiei, la solicitarea diplomatului american, iar după ultima întrevedere a fost transmis un comunicat de presă comun, în timp ce ambasadorul a avut o „declaraţie pozitivă”.
”Faptul că astăzi a dat o declaraţie cu un conţinut relativ diferit, iarăşi nu comentez eu (…) Ambasadorul Statelor Unite nu este jurist şi cred, afirm, în deplină cunoştinţă de cauză, că nu cunoaşte mecanismele statului de drept din România, reglajul, arhitectura autorităţilor din România şi atunci cred că e greu să integrezi o propunere de modificare într-un context legislativ pe care nu îl cunoşti”, a spus Tudorel Toader, potrivit news.ro.
El a mai spus că este convins că, în urma formei finale a proiectului de lege, ambasadorul SUA şi alţi ambasadori cu care a vorbit vor vedea că nu are nicio agendă ascunsă şi că propunerile vor fi în acord cu standardele europene, cu Constituţia şi cu standardele Comisiei de la Veneţia.
Ambasadorul Hans Klemm a declarat, joi, că Statele Unite sunt îngrijorate că propunerile ministrului Tudorel Toader pentru reforma justiţiei ar putea întoarce România din drumul pe care l-a parcurs până acum, de model în regiune pentru lupta anticorupţie.
„Statele Unite cred că România a făcut nişte paşi foarte importanţi pentru a asigura independenţa justiţiei şi a activităţii procurorilor şi, desigur, în termeniu mai largi, în educaţie şi aşa mai departe. Spun că România s-a transformat într-un model în această regiune şi pentru mine a fost un exemplu personal, dar ne dorim ca România să rămână pe acest traseu, acest traseu care a fost stabilit în urmă cu 14-15 ani (…) Dar suntem îngrijoraţi că aceste propuneri ar putea să întoarcă România din drum”, a spus Hans Klemm.