„România are o problemă demografică, inclusiv cu numărul nou-născuților și cu îmbătrânirea populației. În același timp, avem un număr foarte mare de români plecați din țară, între patru și cinci milioane de români. Să știți că mulți dintre ei vor să se întoarcă în România. Noi am primit un studiu în acest sens și peste 70% din românii plecați își doresc să se întoarcă în următorii cinci ani în România. 40% din cei plecați s-ar întoarce și mai devreme de trei ani”, a susținut ministrul.
În opinia sa, România ar trebui să acorde o atenție sporită acestei probleme.
„Există soluții și chiar o să venim cu propuneri în acest sens, pentru că eu cred că este un potențial foarte mare. Mulți români doresc să se întoarcă în țară, dar trebuie să le creăm infrastructura necesară ca să se poată întoarce”, a continuat Laufer.
El a amintit că o mare problemă cu forța de muncă se regăsește în special în zona de vest a țării.
„Există anumite zone în România care s-au aglomerat foarte tare, mai ales partea de vest și acolo, astăzi, a devenit o strategie de business cum să se aducă forță suplimentară de muncă în acea zonă. Studenții din Iași, spre exemplu, dar nu doar de acolo, primesc oferte în ultimul an de facultate să vină în Timișoara, Arad sau Cluj”, a mai spus ministrul.
Potrivit acestuia, în ultima vreme se constată că există o circulație din ce în ce mai mare pe piața internă a forței de muncă, iar cererea și oferta pot fi mai ușor echilibrate.