Ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó: „Ungaria are interesul să menţină o relaţie corectă cu Rusia”

Ungaria are interesul să menţină o relaţie corectă şi bazată pe respect reciproc cu Rusia, ba chiar să dezvolte cooperarea în domeniile neafectate de sancţiuni, a declarat, la New York, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, potrivit comunicatului MAE ungar.
Filip Stan
27 sept. 2024, 09:16
Ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó:

După întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ungare a declarat că Ungaria are interesul să menţină o relaţie corectă şi bazată pe respect reciproc cu Rusia.

Acesta a subliniat că ministrul rus al Afacerilor Externe a încercat întotdeauna să îndeplinească cererile Guvernului ungar şi a abordat pozitiv şi deschis soluţionarea problemelor importante pentru ambele părţi.

Politicianul de la Budapesta adăugat că Rusia va rămâne întotdeauna o parte a realităţii din Europa Centrală, motiv pentru care Ungaria nu-şi poate permite să renunţe la menţinerea relaţiilor.
Péter Szijjártó a evidenţiat importanţa dezvoltării cooperării bilaterale în domeniile neafectate de sancţiuni internaţionale şi a salutat faptul că, săptămâna trecută, numeroşi reprezentanţi ai companiilor au participat la forumul de afaceri ungaro-rus de la Budapesta.

Ministrul ungar a informat că extinderea Centralei nucleare de la Paks a ajuns la o nouă etapă, începe excavarea completă, iar până la sfârşitul acestui an, ar putea fi turnat şi primul beton. Potrivit comunicatului, acest pas este crucial pentru proiect, deoarece, conform standardelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), centrala aflată în construcţie poate fi considerată în execuţie sau în faza de construcţie din momentul turnării primului beton.

De asemenea, Guvernul ungar intenţionează să prelungească durata de viaţă a celor patru reactoare existente la Paks şi se bazează pe cooperarea părţii ruse în această privinţă. Ca urmare, în viitor, ponderea energiei nucleare în producţia de energie electrică a Ungariei ar putea creşte la aproximativ 70%. Acest lucru ar asigura o independenţă semnificativă faţă de pieţele internaţionale de energie, a cărei importanţă a fost demonstrată în ultimii ani – a explicat ministrul.

Citeşte şi: Reacția SUA după ce Putin a amenințat că va folosi arma nucleară. Anthony Blinken: „Este total iresponsabil”

Şeful diplomaţiei ungare a apreciat flexibilitatea Rusiei în ceea ce priveşte asigurarea livrărilor de ţiţei, după ce o măsură recentă a Ucrainei a pus în pericol tranzitul prin conducta „Prietenia”, creând dificultăţi pentru Ungaria şi Slovacia. În cele din urmă, problema a fost rezolvată datorită flexibilităţii furnizorilor ruşi, astfel încât livrările continuă să ajungă în totalitate – a informat ministrul.

Referitor la vizita de săptămâna viitoare a ministrului ucrainean al Afacerilor externe la Budapesta, acesta a precizat că problema drepturilor minorităţilor va fi cu siguranţă pe agenda discuţiilor, deoarece, din anul 2015, Ucraina a lipsit comunitatea maghiară de o parte importantă a drepturilor sale în ceea ce priveşte utilizarea limbii materne. „Avem o aşteptare clară, şi anume, ca legislaţia referitoare la minorităţile naţionale să revină la situaţia de dinainte de anul 2015”, a subliniat politicianul de la Budapesta.

Acesta a adăugat că se va discuta şi despre cooperarea economică, domeniul transporturilor şi dezvoltarea infrastructurii.

„Şi, bineînţeles, nu voi ezita să exprim poziţia noastră pro-pace şi speranţa că războiul se va încheia cât mai curând posibil, că se va ajunge la un armistiţiu, vor începe negocierile de pace şi vieţile oamenilor vor fi în siguranţă”, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.

Citeşte şi: Alarmă aeriană la graniţa României cu Ucraina! Mesaje Ro-Alert din cauza dronelor ruseşti

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Gigantul străin care face angajări pe bandă rulantă în mai multe orașe din România. Se oferă salarii bune și nu e nevoie de studii superioare pentru unele posturi
Capital.ro
Simona Halep, anunț FINAL la 33 de ani: Ăsta e planul acum!
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Familia Regală, debusolată. Katre și William, decizie de neînțeles
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Derya, o tânără româncă adoptată de o familie din Turcia, vrea să-și găsească mama: „Simt că mama mă așteaptă”. Povestea emoționantă a fetei a făcut înconjurul internetului
Cancan.ro
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
România plânge și acum! A fost cea mai elegantă doamnă a muzicii românești. A murit prea devreme
StirileBZI
Acești pensionari vor primi 100 de lei în plus din octombrie! În ce condiții se aplică majorarea
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Restaurantul Elisabeta din București, închis de ANPC: Nereguli grave descoperite
MediaFlux
RĂZBOI NUCLEAR în EUROPA! RUSIA a ANUNȚAT CLAR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hermès Birkin pierde titlul de cea mai scumpă geantă din lume! Rabanne lansează geanta Nano de aur. Care este povestea acesteia?