„Am avut foarte multe discuții cu federațiile, cu tinerii, cu ONG-urile. Tinerii s-au plâns că în teritoriu nu-i ascultă nimeni și atunci am trimis o adresă către prefecți prin care le-am solicitat să aplice Legea Tineretului. Trebuie să facă acele Consilii consultative ale tinerilor, unde sunt invitați, și orice problemă majoră care afectează, să spun așa, viața tinerilor să fie întâi într-o dezbatere, întâi să aibă avizul… Avizul este consultativ, dar trebuie să îi întrebăm pe tineri pentru că avem tineri care se implică și sunt conștienți de faptul că, în viitor, dacă aceste probleme nu se rezolvă, vor atârna greu. Acum trei — patru săptămâni am trimis adresa în teritoriu”, a afirmat, pentru AGERPRES, ministrul Tineretului și Sportului.
Marius Dunca a adăugat că un feedback, în urma solicitării sale, ar trebui să vină din partea tinerilor — dacă au fost convocați, dacă au fost consultați.
„Să ne bucurăm că avem tineri care vor să se implice și care luptă pentru drepturile lor fundamentale și esențiale. Tinerii nu cer lucruri mari, cer doar un pas spre normalitate”, a susținut ministrul.
El a explicat că actuala Lege a Tineretului a fost prea puțin modificată din 2006 când a fost adoptată.
„Această Lege a Tineretului nu a fost modificată din 2006 sau a fost modificată dar prea puțin, nu este ancorată, să spun așa, la realitatea societății românești, mai ales că suntem și în Uniunea Europeană. A fost pe site, să spun, în dezbatere (proiectul noii Legi a Tineretului — n.r.) și ne-au fost trimise păreri și observații. O să avem o dezbatere în următoarea perioadă, după care o să trimitem în Parlament. Luna aceasta o să intre în dezbatere cu toate ONG-urile și toate federațiile de tineret care ne-au trimis propunerile. Ulterior o să o trimitem spre Parlament în comisii. În iunie îmi propun să o trimit spre Parlament, așa este și în programul de guvernare. Un program de guvernare de care MTS se ține pentru că este baza legală la tot ce facem noi, a fost votat în Parlament”, a explicat Dunca.
El a spus că își dorește ca noua Lege a Tineretului să fie „clară”.
„Ne dorim o lege clară. Legea nu o facem noi, ministerul, legea trebuie să o facă tinerii, pentru că ei simt nevoia, pentru că, dacă o facem noi, avem același aparat care era și înainte de ’89 și după ’89. Și, eu îi încurajez și pe colegii mei din subordinea MTS să fie mai deschiși spre comunicare și colaborare, pentru că tinerii vin cu probleme, dar tot ei vin cu soluții de rezolvare a problemelor. Noi trebuie să fim un liant, să îi ajutăm, să vorbim cu Ministerul Educației, să vorbim cu Ministerul Turismului, să vorbim cu Ministerul Muncii, să scoatem în evidență problemele. Trebuie să conștientizăm că noi, ca autorități, vom fi responsabili de viitorul acestei generații”, a declarat Dunca.
Ministrul Tineretului și Sportului a participat marți la o dezbatere privind politicile publice pentru tineret, organizată de MTS cu ocazia Zilei Tineretului.