Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a afirmat, miercuri seară, că în luna decembrie începe proiectul care vizează instalarea de panouri fotovoltaice pentru locuinţe, iar fiecare familie care va dori să instaleze va primi 20.000 de lei.
Tánczos Barna a declarat, miercuri, la Digi 24, că se caută soluţii ca bugetul pentru proiectul care vizează instalarea de panouri fotovoltaice pentru locuinţe să fie suplimentat.
Se modifică programul Rabla pentru electrocasnice. Ce prevede noul ordin al Ministerului Mediului
“În decembrie, suplimentăm bugetul, căutăm soluţia ca cele 280 de milioane să fie suplimentate, mergem pe un sistem testat în februarie. Am îmbunătăţit sistemul prin ordin de ministru în februarie, vom aloca 20.000 de lei pentru fiecare proiect. Mergem pe sistemul de firme specializate şi autorizate să le monteze. Ele depun proiectele, este sunt cele care sunt pe site-ul AFM, vor fi selectate de acolo, pot fi alese firmele cu care se lucrează. Există şi o flexibilizare a schimbării instalatorului astfel încât să nu fie captivi persoanele care depun proiectele la o singură firmă. Începem în decembrie. E foarte important să putem suplimenta bugetul pentru că prevăd un interes deosebit de mare pentru acest program”, a explicat ministrul Mediului.
El a explicat că cine vrea să extindă capacitatea sistemului instalat trebuie să plătească diferenţa. “Pentru beneficiar, fiecare familie care vrea să instaleze panouri fotovoltaice 20.000 de lei, proiectul minim este de 22.000 de lei din care 2.000 de lei beneficiarul, 20.000 de lei statul. Cineva dacă vrea să extindă capacitatea sistemului instalat peste 3 kilo-wati, plăteşte din buzunar diferenţa”, a transmis Tánczos Barna.
Ministrul Mediului afirmă că este necesar ca săptămâna viitoare să existe un Guvern cu puteri depline. ”Este nevoie de decizii pentru asigurarea funcţionării sistemului de finanţare pentru Ministerul Sănătăţii, este nevoie de o rectificare bugetară, este nevoie de pregătirea bugetului pentru 2022, este nevoie de muncă într-un guvern cu puteri depline”, a mai declarat ministrul Mediului.
Potrivit acestuia, soluţia ideală este în continuare cu premier la nivel de preşedinte de partid. ”Am văzut ce se întâmplă în situaţiile în care nu preşedintele e partid este şi premier. Cu siguranţă într-o coaliţie este nevoie de compromis, dar compromisul trebuie obţinut cât mai repede”, a adăugat Tancos Barna. Acesta a precizat că UDMR a dat dovadă ”de foarte multe ori de consecvenţă, de disponibilitate de a face compromisuri, în interesul funcţionării unui Guvern”.
”Eu cred că dacă suntem oameni politici maturi, partide serioase, trebuie să ne asumăm asemenea decizii şi, dacă o decizie a fost luată, acordul a fost semnat, el trebuie respectat. Am avut câteva situaţii, în ultimii 30 de ani, inclusiv un acord scris a fost aruncat la coş, dar sper că am trecut de acele perioade (…) Sunt şi alte ţări n care se formează greu o majoritate, dar odată lucrurile stabilite, odată bătută palma trebuie să mergem înainte pe termen lung. Este inadmisibil să ne sucim în fiecare an şi să avem situaţii de genul acesta”, a adăugat Tanczos Barna. PNL şi PSD nu au stabilit deocamdată numele premierului, deşi ambele partide au decis să accepte sistemul de premier prin rotaţie. Fiecare dintre cele două partide vrea, însă, să fie primul care dă premierul.