Ministrul Mediului, despre fenomenele meteo extreme din România. Mircea Fecheț a subliniat că românii trebuie să aibă mare grijă în perioada următoare pentru că trecerile de la caniculă la furtună vor fi foarte bruște.
Citește și Ministrul Mediului: ANM anunţă fenomene extreme în următoarele două luni
„ANM a emis avertizări pentru precipitații puternice astăzi în număr de 18. Particularitatea acestor fenomene este că se produc în perioade scurte de timp. Avem cantități enorme de precipitații în vestul și în sud-vestul țării (…)În ultimele săptămâni am avut de două până la de 3 ori cantități mai mari de precipitații decât în aceeași perioadă a anilor trecuți, ceea ce înseamnă o presiune mai mare pe cursurile de apă și riscuri mai mari de inundații”, a declarat ministrul Mircea Fechet, la digi24.
De asemenea, ministrul a ținut să precizeze faptul că în ultima perioadă, în România, au fost înregistrate noi recorduri de caniculă, secetă sau fenomene meteo extreme.
„Constatăm că avem noi și noi recorduri, fie că vorbim despre caniculă, fie că vorbim despre secetă, fie că vorbim despre fenomene meteo extreme. Ne așteaptă două luni grele din acest punct de vedere, în care distanța de la secetă până la o eventuală viitură poate fi una foarte scurtă, că vom avea cele două fenomene extreme pe toată perioada verii și în anumite situații și concomitent(…)Am avut în perioada 12-17 iunie, apropo de recorduri, două coduri roșii de ploi emise în mai puțin de o săptămână. Asta nu s-a mai întâmplat în istoria ANM, ceea ce ne îngrijorează pe de o parte – este efectul schimbărilor climatice – iar aceste situații ne fac ca pe lângă modalitățile convenționale de prevenirea dezastrelor, cred că va trebui să fim mai bine adaptați la astfel de fenomene”, a spus Mircea Fechet.
Noul ministru Mediului, Mircea Fechet, a fost zilele trecute protagonistul unui moment de-a dreptul penibil. Oficialul a fost primit cu pâine, sare și vin de angajații primăriei unei localități grav afectate de inundații. După ce imaginile cu ministrul au fost făcute publice, oficialul a avut o primă reacție.
Ministrul Mediului a ținut să precizeze că nu le-a putut refuza pe autoritățile locale din Ighiu, Alba, pentru că nu poate să fie nepoliticos.
„Dacă m-ar fi întrebat înainte, i-aș fi rugat să nu mă aștepte cu niciun fel de festivism (…) În comuna respectivă din Alba au fost inundații în intervalul 11-12 iunie, deci acum aproape trei săptămâni. Am considerat să fie acolo, cum am fost și în județul Hunedoara și în Arad, unde s-au petrecut astfel de calamități.
Am stat de vorbă cu oamenii, m-am asigurat că toate forțele de ordine ale ANAR-ului lucrează, m-am asigurat că, spre exemplu, în comuna Ighiu, unde au fost inundații și în 2018, 2020 și 2023, și unde am stat foarte mult de vorbă cu autoritățile locale, vom demara de urgență lucrări hidrotehnice, cel puțin în intravilanul localității, pentru început”, a declarat ministrul Mediului.
Cât despre primirea cu pâine, sare și vin ministrul a spus că este o tradiție locală și că nu a vrut să le jignească pe autoritățile din Alba.
„Eu nu pot să fiu nepoliticos. Este o tradiție locală. Trebuia să aleg între situația în care aș fi jignit autoritățile locale urcându-mă înapoi în mașină sau să fac cale întoarsă și situația în care am acceptat că, din punctul de vedere al tradițiilor locurilor respective, este un lucru care se întâmplă la sosirea unui demnitar”, a spus ministrul.
Citește și RABLA 2023. Ministrul Mediului: „Faţă de anul trecut, am dublat bugetul”