‘Ne menţinem poziţia fermă de a desecretiza licenţele. Desigur că partea română, partea guvernamentală este de acord cu desecretizarea licenţelor. Aşteptăm punctul de vedere al companiei (n.red. Gabriel Resources) în ceea ce priveşte desecretizarea. Cred că înainte de campania electorală, anul trecut, am solicitat desecretizarea licenţelor acestei componente a contractului. De ce? Pentru că este foarte important atunci când vorbim de o resursă naturală şi de un proiect, de un contract care trebuie să se dezvolte în interesul naţional să fie totală transparenţă. Repet, guvernul este de acord cu această desecretizare. Un contract reprezintă voinţa părţilor. Nimeni nu împiedică una dintre părţi sau pe cealaltă să fie de acord cu această decizie atâta timp cât este supus prevederilor Codului civil’, a declarat ministrul Mediului, întrebat de jurnalişti dacă Guvernul solicită în continuare desecretizarea contractului în integralitatea sa’, a subliniat Rovana Plumb, potrivit Agerpres.
Ministrul a menţionat că va merge la Roşia Montană în mai sau iunie, dar nu înainte de a se clarifica anumite elemente componente, astfel încât vizita să fie una eficientă din punct de vedere al politicii şi viziunii pe care Ministerul Mediului o are faţă de acest proiect.
Rovana Plumb a subliniat că România are nevoie de investiţii şi de locuri de muncă, dar România are nevoie şi de exploatarea resurselor naturale într-un mod cât se poate de eficient şi de sustenabil.
‘De aceea, când vorbim de o investiţie gen Roşia Montană sau cea de la Cuprumin trebuie să ne gândim în mod clar ca modul în care această exploatare se face să ţină cont de toate resursele durabile pe care România le poate garanta generaţiilor viitoare. În ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, lucrăm în echipă cu toate celelalte ministere, urmând ca decizia să fie luată de către Guvern. Ca mediu, orice investiţie, inclusiv proiectul de la Roşia Montană, trebuie să răspundă normelor şi criteriilor stricte de mediu. În cazul proiectului trebuie să fie asigurată garanţia financiară în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de mediu şi responsabilitatea de mediu pentru acest proiect. Sunt două proceduri care fac parte din actele legislative europene transpuse în legislaţia naţională şi în această perioadă suntem în evaluare în ceea ce priveşte respectarea acestor norme legislative’, a declarat demnitarul.
La remarca unui jurnalist că ‘proiectul se tot evaluează de vreo 15 ani’ de către autorităţile române, ministrul a menţionat că nu ştie cum s-a evaluat până acum, atâta timp cât din 2008 există aceste două directive transpuse în legislaţia naţională.
‘Din 2008 şi până anul trecut, până când am identificat noi că sunt două prevederi care nu s-au luat în calcul, nu se poate vorbi despre o evaluare. De abia de anul trecut am identificat soluţiile pentru a elabora aceste proceduri privind garanţia financiară, deci după patru ani de zile de când s-au transpus în legislaţia naţională, iar de la începutul acestui an am început evaluarea în baza procedurilor pe care le-am făcut anul trecut’, a conchis ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Compania Roşia Montană Gold Corporation a investit până în prezent în proiectul minier de la Roşia Montană peste 400 de milioane de dolari, în condiţiile în care nu a demarat încă exploatarea zăcământului auroargintifer.