Ministrul Mediului, în urma protestului privind urşii: Va exista o cotă de intevenţie în 2017 de 350 pentru carnivorele mari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gravrilescu, i-a asigurat, miercuri, pe protestatarii veniţi la minister să atragă atenţia cu privire la suprapopularea urşilor în judeţele Harghita, Mureş, Covasna şi Braşov, că va emite un ordin prin care este stabilită o cotă de intervenţie de 350 la carnivorele mari, în 2017.
Alina Costache
05 iul. 2017, 14:33
Ministrul Mediului, în urma protestului privind urşii: Va exista o cotă de intevenţie în 2017 de 350 pentru carnivorele mari

„După aproximativ un an şi jumătate în care am avut un vid legislativ în care am avut cote de intervenţie pentru carnivorele mari, astăzi se va emite un ordin de ministru, care va fi trimis spre avizare Academiei Române, privind intervenţiile şi cotele care vor fi date. Acerste cote, derogările respective, au la bază studiul făcut în baza Directivei europene pentru carnivore mari şi în acelaşi timp Decizia grupului de lucru, dat prin ordin de ministru în 2016, decizie care stabilea cota de intervenţie pe carnoivorele mari. Cota de intevenţie pentru carnivorele mari, urşi, în 2017, este de 350. Ţinând cont că suntem la jumătatea anului, ar reveni cam 175”, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, după discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii delegaţiilor din ţară care au protestat în Capitală faţă de suprapopularea urşilor în judeţele Covasna, Harghita, Braşov şi Mureş.

În perioada următoare, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne şi Ministerul Agriculturii vor emite un ordin comun pentru situaţiile de urgenţă, în interiorul aceleiaşi cote de intervenţie, care rămâne la Ministerul Mediului, a mai anunţat Graţiela Gavrilescu.

„Oamenii deja se tem că ursul se va întoarce în gospodării. Se tem pentru copii. În ultimii 4 ani, inclusiv anul acesta, avem cunoştinţă de 35 de animale care au atacat. Din acestia 20% sunt lupi restul urşi. Anul acesta au fost 9 cazuri din care 5 de urs. Noi nu putem face nimic pentru a stopa acest fenomen. Nici asociaţia de vânători. Oamenii aşteaptă soluţia de la noi. De asta suntem aici”, a declarat pentru News.ro Nagy Attila, primarul comunei Zatea, din judeţul Harghita.

El mai spune că o altă problemă sunt pagubele. „Nu sunt plătite. Din 35 de cazuri sunt plătite 8. Din 2014 nu s-a făcut nicio despăgubire”, a adăugat el.

Vânatul nu va rezolva problema, au spus reprezentanţii delegaţiilor din cele patru judeţe.

„Trebuie să existe o zonă tampon unde să se cultive orz, ceea ce mănâncă animalele sălbatice ca să nu mai vină în sate. Şi mai sunt urşii periculoşi care trebuie vânaţi”, este de părere edilul.

Un locuitor al comunei Dăneşti din judeţul Harghita a povestit cum l-a atacat ursul în gospodărie. „Ursul a prins un berbec şi am fugit să apăr berbecul, iar în momentul acela m-a atacat. Am răni la ambele picioare. Singurul lucru care m-a salvat a fost că am avut la mine telefonul. Am sunat repede la 112”, a spus victima. Primarul comunei a precizat că a fost primul caz de annul acesta când ursul a atacat în comună. Soluţia primarului: „Sunt prea mulţi urşi, după cum se vede. Eventual să fie prinşi şi duşi în alte părţi. După normele în vigoare, ar trebui să avem un urs la mia de hectare”, a spus edilul.

Borboly Csaba consideră ca toate cazurile de atacuri „trebuie făcute publice, daunele trebuie raportate şi trebuie discutată problema urşilor până la rezolvarea ei. S-au înaintat numeroase proiecte de lege, însă la fel ca în cazul petiţiilor, acestea nu au fost evaluate favorabil. Dacă se discută cât mai mult despre această temă şi ministerul Mediului va recunoaste existenţa ei, atunci va lua măsuri în acest sens”.

„Echilibru între ocrotirea animalelor şi siguranta oamenilor” a fost unul dintre sloganurile afişate de protestatarii din jud. Covasna.

Aproximativ 500 de persoane din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, între care primari, dar şi preşedinţii consiliilor judeţene, s-au adunat, miercuri, în faţa sediului Ministerului Mediului, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei provocate de suprapopularea urşilor în aceste judeţe. Protestatarii, cu tobe şi trompete, au atras atenţia că sunt puse în pericol vieţile oamenilor.

Delegaţia formată din reprezentanţi ai protestatarilor, condusă de preşedinţii Consiliilor Judeţene Harghita şi Covasna, Borboly Csaba, şi respectiv Tamás Sándor, însoţiţi de senatorul Tanczos Barna, a avut discuţii cu ministrul Mediului pentru a cere introducerea cotelor anuale pentru numărul de colectare a urşilor şi soluţionarea problemei.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a declarat după întâlnire că populaţia de urşi din judeţ este de 3 ori mai mare decât ar suporta teritoriul judeţului. „Legislaţia trebuie să fie clară, se impun măsuri adiacente care să-i ajute pe administratorii fondurilor cinegetice, trebuie mai multe reglementări, conforme cu situaţia la zi”, a spus acesta.

Un număr de 1.570 de specii sunt pe teritoriul judeţului Harghita, potrivit numărătorii recente, din luna aprilie, a Agenţiei Judeţene de Mediu. Zona ar putea suporta numai 390 de urşi, conform studiului aceleiaşi instituţii. „Această cotă de 175 de urşi nu rezolvă problema, dar pentru situaţiile critice e bună”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean.

Citeşte şi Sute de persoane au protestat la Ministerul Mediului, reclamând că vieţile le sunt în pericol din cauza urşilor

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri