„În momentul în care o sa aflăm suma, în data de 7 octombrie când o să primim planul de măsuri (al Volkswagen — n.r.), în momentul acela o să calculăm diferența din taxa de timbru, respectiv de la ce s-a plătit la ce trebuia să se plătească. Suma respectivă va fi comunicată și o să întocmim documentele ca să ne îndreptăm asupra producătorului sau reprezentantului de drept al firmei Volkswagen în România”, a spus Gavrilescu.
Ministerul Economiei: Rezolvarea problemei Volkswagen pe cale juridică va fi destul de complexă
Aceasta a precizat că sumele respective nu vor fi recuperate în niciun caz de la populație.
„Persoana care a cumpărat o astfel de mașină a fost de bună credință, a plătit o marcă și a dorit să achiziționeze o mașină Euro 5 de aceea nu consider că este normal ca persoana respectivă să fie plătitoare a unei noi taxe de mediu”, a adăugat ministrul Mediului.
Grațiela Gavrilescu a afirmat că derularea programului Rabla nu va fi afectată de situația de la Volkswagen, însă autoritățile vor urmări dacă există pagube în cazul achiziționării acestor tipuri de mașini prin acest program.
Volkswagen ar putea rechema în service 105.000 de maşini înmatriculate în România
„Consider că derularea programului Rabla nu va fi afectată pentru că suntem cu 18.000 de tichete electronice vândute. Am prelungit termenul cu o lună, procedura este în derulare. O să vedem în schimb dacă într-adevăr mașinile achiziționate ar putea fi și din gama Volkswagen și au fost cumpărate pe norme Euro 5 iar ele sunt declasificate după planul de măsuri din 7 octombrie”, a spus ministrul Mediului.
Constructorul auto german Volkswagen a anunțat miercuri că va prezenta, în octombrie, soluțiile și măsurile tehnice care vor fi adoptate pentru corectarea caracteristicilor privind emisiile vehiculelor diesel în condițiile în care pentru circa cinci milioane de vehicule din marca Volkswagen Passenger Cars este necesară o procedură de service.
Clienții afectați urmează să fie informați despre corectarea caracteristicilor privind emisiile în ‘viitorul apropiat’, subliniază compania, care precizează, totodată, că vehiculele dotate cu motoare Euro 6 disponibile în prezent pe piață nu intră în categoria celor care urmează să fie verificate.
Clienții care dețin astfel de autovehicule vor fi ținuți la curent în săptămânile și lunile următoare, iar toate mărcile afectate ale grupului urmează să înființeze website-uri naționale în acest sens.
Grupul auto german Volkswagen este implicat într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forțat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche, una dintre cele 12 mărci care aparțin Volkswagen.
În același context, compania germană a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că intenționează să repare până la 11 milioane de vehicule cu motoare diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, costurile fiind estimate de analiști la peste 6,5 miliarde de dolari.