E limpede: natura continuă să ne dea serios de furcă. Noul ciclon așteptat în România dă peste cap pronosticurile privind debitul Dunării și, implicit, viitura de pe fluviu, lucru care, spune Ministrul Mediului, Mircea Fechet, ”ne alertează”.
„De unde stăteam liniștiți că vom avea în jur de 8.000 de metri cubi pe secundă la Baziaș, și gestionăm fără probleme, prognoza actualizată în baza acestor noi fenomene meteo indică pe sectorul românesc al Dunării debite care ar putea să ajungă și la 9.500 de metri cubi pe secundă, lucru care ne alertează”, a declarat ministrul Mediului, la digi24.
De vină pentru răsturnarea previziunilor este ciclonul Ashley, care vine când nici nu ne dezmeticisem bine după Boris. ”Ne așteptăm să avem și în România precipitații însemnate, mă refer la 80, poate 100 l/mp, sau chiar mai mult. Putem să avem situații asemănătoare cu ce s-a întâmplat la furtuna precedentă”, a mai spus Fechet.
Demnitarul a mai spus că, deocamdată, nu se pune problema evacuărilor în anumite zone. Situația s-ar putea însă schimba. ”Nu discutăm despre evacuări în acest moment, însă vineri, după ce vom avea toate modelele meteorologice și toate simulările hidrologice, în cursul dimineții voi convoca un comitet ministerial pentru situații de urgență. Începând de vineri după-amiază, și până duminică seara, când vom avea primele probleme, gestionabile, spun eu, să avem timp suficient la dispoziție. E important ca cetățenii să fie alertați, să fie atenți la mesajele pe care le primesc, nu doar pe telefon, pentru că de multe ori nu au acces la telefon, sau un mesaj primit la 1 noaptea, așa cum s-a întâmplat la Galați, s-ar putea să nu mai folosească prea mult”, a adăugat ministrul Mediului.
Citește și Cum prepari cea mai bună rețetă de clătite de ovăz cu somon și brânză de vaci
În același context, ministrul Mediului s-a declarat convins că ”se vor activa toate comitetele județene, și pe măsură ce ne apropiem de ziua de duminică, vom ști exact unde trebuie să mobilizăm resursele”. ”Este posibil ca vineri să avem o avertizare generală care să vizeze întreg teritoriul României, poate o avertizare care să înceapă direct cu cod portocaliu, lucru care nu prea s-a întâmplat, dar e important până ajungem la nowcasting, acele coduri localizate pe o mică localitate, sau o arie restrânsă, să putem să ne asigurăm că toți prefecții sunt în dispozitiv, că toți primarii știu ce au de făcut”, a mai spus Fechet.