Ea a explicat, într-o intervenţie telefonică la România TV, că una dintre cauzele care au dus la inundaţiile din ultimele zile este defrişarea masivă a pădurilor, în special pe zona versanţilor din apropierea comunităţilor locale.
„Aceste ploi torenţiale produc, prin căderea apelor pe versanţi, aceste inundaţii în comunităţile care se află la poalele lor. (…). Ce pot eu să rog, este ca, mâine (n.r joi), în special judeţul Vaslui şi judeţul Vrancea, care se vor afla sub atenţionare de Cod portocaliu, cel puţin acestea sunt ultimele informaţii, trebuie anunţaţi cât mai mulţi, în aşa fel încât să încerce să evite, în momentul în care cad aceste ploi torenţiale, ieşirea mai departe de casă”, a spus ministrul Mediului.
Potrivit acesteia, există risc de inundaţii în anumite bazine hidrografice, în judeţele Vaslui, Vrancea, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Maramureş, unde vor fi creşteri rapide de niveluri pe râurile mici şi care, din cauza ploilor torenţiale, creează această situaţie de inundaţii.
„Însă, cel mai important este că încercăm şi luăm, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi autorităţile locale, toate măsurile necesare pentru a informa cetăţenii, dacă se poate în timp util, pentru că se ştie foarte bine că avertizările tip nowcasting vin într-un interval relativ scurt de timp înainte de producere, şi este destul de greu de informat în momentul acela rapid. Însă, noi suntem pe alertă şi pe această cale doresc în primul rând să rog autorităţile locale să informeze cetăţenii că pentru încă 24 de ore avem această prognoză sumbră care-i afectează efectiv”, a subliniat Rovana Plumb la România TV.
Şeful de la Mediu a adăugat că, în cazul în care se va pune problema evacuării, se va acţiona în acest sens, însă a subliniat că importantă este şi solidaritatea comunităţilor în astfel de situaţii.
Rovana Plumb a dat asigurări că autorităţile sunt pregătite să intervină.
„Noi suntem pregătiţi să intervenim. Aţi văzut că s-a lucrat non-stop. Doamna ministru Varga a fost în teritoriu, sub coordonarea permanentă a vicepremierului Liviu Dragnea. Se lucrează cu Ministerul de Interne, cu ISU, cu prefecturile. Nu discutăm acum doar de Dunăre, ci discutăm de tot ce se întâmplă în restul ţării. Cea ce pot spune acum, ca un aspect pozitiv, este că, mâine (joi – n.r.), zona de nord-vest va fi scoasă de sub Codul portocaliu şi atunci este un moment de respiro, dar asta nu înseamnă că nu suntem în alertă pentru toate celelalte zone”, a precizat Plumb.
Ministrul Mediului a ţinut să arate că, în afară de toate autorităţile care fac parte din comitetul de situaţii de urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române contribuie cu tot personalul în toate judeţele ce vor fi afectate de aceste fenomene meteo ferme, respectiv de ploile torenţiale.
La rândul său, prefectul de Iaşi, Romeo Olteanu, a explicat că de vină pentru aceste inundaţii sunt tăierile de pădure. Sunt expuse viiturilor toate casele aflate la poalele versanţilor, întrucât aceştia nu mai sunt împăduriţi, iar apele, în căderea lor, antrenează tot felul de aluviuni.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri seară o nouă atenţionare Cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vânt puternic pentru cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum şi pentru sudul şi estul Transilvaniei, valabilă până joi, la ora 23.00.