EXCLUSIV | Ministrul Mediului vrea intervenţii rapide ca la ISU pentru îndepărtarea urşilor. „În jumătate de oră trebuie să fie acolo. Dacă noi, autorităţile, nu vom găsi soluţia, se va ajunge la otrăviri”

Ministrul Mediului vrea modificarea legislaţiei pentru ca echipele de vânători să poată interveni "în jumătate de oră" pentru a îndepărta urşii, deoarece echipa de specialişti să nu mai aştepte "nici hârtii, nici documente şi îndepărtează pericolul". Într-o intervenţie telefonică la România TV, Tanczos Barna a recunoscut că "cea mai mare greşeală a fost retragerea omului din gestionarea acestei specii în 2016".
Razvan Mihalascu
10 iun. 2021, 18:13
EXCLUSIV | Ministrul Mediului vrea intervenţii rapide ca la ISU pentru îndepărtarea urşilor.

Ministrul Mediului a afirmat că, din cauza urşilor „omul este atacat, gospodăria e atacată, copiii sunt puşi în pericol de animalele sălbatice care umblă efectiv pe stradă, intră în blocuri,intră în curtea şcoli, în pensiuni, hoteluri”.

„E o situaţie care nu se mai regăseşte în nicio ţară europeană. Cea mai mare greşeală a fost retragerea omului din gestionarea acestei specii în 2016, când Ministerul Mediului a făcut un pas înapoi.

Nu a mai luat nicio măsură de gestionare a speciei, a renunţat la vânătoare. Efectul este cel scontat pentru că orice specialist putea să previzioneze această situaţie”, a declarat ministrul Mediului, la România TV.

Citeşte şi: Urmărire cu focuri de armă la graniţa României, după ce un bărbat nu a oprit la control. Peste 40 de kilograme de carne şi un pui de urs, găsite în urma percheziţiilor

În ultimele luni au fost raportate 280 de atacuri ale urşilor asupra oamenilor şi au fost deschise 5.000 de dosare de pagubă. Din estimările vânătorilor, în România există peste 10.000 de urşi. În prezent, ministrul Mediului a mărturisit că intervenţia autorităţilor este greoaie din cauza legislaţiei care prevede obţinerea mai multor avize pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite.

„Urşii s-au obişnuit cu altă viaţă. Nu mai caută în pădure hrana. S-au obişnuit cu tomberoanele. Cea mai mare problemă e crearea acestui pericol în zonele locuite, acolo unde e habitatul omului. Acolo intervenţia trebuie să fie promptă pentru a proteja viaţa umană.

Pe procedurile existente, intervenţia poate să dureze şi două luni de zile. Până se face dosarul de pagubă, până se trimite la Minister, până obţinem avizul Academiei, până se publică în Monitorul Oficial, până semnează toate instituţiile trec şi nouă-zece luni.

Atunci e greu să mai intervii să identifici exemplarul respectiv. Normal că încep întrebările: care a fost ursul care a intrat în localitate? De ce să mai aştept trei luni ca să îl extragi?”, a afirmat Tanczos Barna.

Citeşte şi: Localnicii din Galaţi, terorizaţi de o ursoaică. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva de peste 100 de ani

Ministrul Mediului vrea intervenţii rapide ca la ISU pentru îndepărtarea urşilor. „Omul nu poate să privească fără să facă ceva până la nesfârşit”

„Fermierii sunt sub presiune constantă. Dacă noi, autorităţile, nu vom găsi soluţia, se va ajunge la otrăviri, capcane, laţ, la soluţii locale ilegale pentru că omul nu poate să privească fără să facă ceva până la nesfârşit. Lanul de porumb e distrus. Sunt 1.300 de oi ucise în cinci ani într-un singur judeţ. Sunt două turme întegi.

Ministerul Mediului în cel mai scurt timp va veni cu o propunere prin care intervenţia va fi modificată astfel încât să fie aşa cum intervine ISU. Este o problemă. În jumătate de oră trebuie să acolo echipa de specialişti care nu mai aşteaptă nici hârtii, nici documente şi îndepărtează pericolul.

În momentul de faţă, singura soluţie a Jandarmeriei este sirena. Cum a plecat sirena, cum se întoarce ursul. Şi se poate să se întoarcă şi de cinci ori în zona locuită”, a explicat ministrul Mediului, la România Tv.

De asemenea, Tanczos Barna a mai afirmat că e nevoie atât de vânători, cât şi de ONG-uri pentru a gestiona problema urşilor din România.

„E mare nevoie de vânători. E nevoie uriaşă de ONG-ui, dar ei trebuie să lucreze împreună în interesul protejării faunei şi florei.

Legislaţia actuală este făcută pentru o populaţie de 4.000 – 6.000 de urşi. Este făcută pentru un număr de 300 – 400 de apeluri la 112, pentru o intervenţie de 100 şi ceva de exemplare în câţiva ani. După cinci ani de nonintervenţie, cu siguranţă populaţia de urs este mult peste nivelul din 2016. Legislaţia trebuie schimbată. Trebuie să existe prevenţie”, a spus ministrul Mediului.

Citeşte şi: Un urs a băgat spaima în localnicii din Dâmboviţa: „Seară de seară ne dă târcoale. Nu mai avem siguranţă”

România a încercat să exporte urşii în alte ţări UE. „Au spus că nu vor pentru că au fermieri, turişti şi urşii reprezintă un pericol”

Totodată, ministrul Mediului a precizat că „nu putem să aşteptăm de fiecare dată să se întâmple o nenorocire” provocată de urşi. Întrebat dacă autorităţile au purtat negocieri pentru a „exporta” urşi în alte state europene, Tanczos Barna a afirmat că Ministerul Mediului a făcut astfel de propuneri, însă s-a lovit de refuzul oficialilor din alte state membre UE.

„Am trimis la statele membre unde există habitate naturale pentru urs această propunere. A mai făcut Ministerului Mediu o dată acest lucru şi a primit numai răspunsuri negative de la toate statele membre. În 2017, au spus că nu vor pentru că au fermieri, au turişti şi urşii reprezintă un pericol.

Sper că s-au răzgândit în 2021 şi vor şi ei câteva sute de exemplare de urs şi în Germania, Elveţia, Austria unde au existat şi nu mai sunt. Poate reuşim să gestionăm împreună ca o Europă unită această problemă şi nu doar România trebuie să gestioneze 50% din întreaga populaţie de urs din toată Europa”, a afirmat Barna.

Autorităţile vor să realizeze o evaluare a populaţiei de urşi din România şi să simplifice legislaţia pentru a putea interveni mai rapid în cazurile în care sălbăticiunile fac ravagii în zonele locuite.

„Până va fi gata evaluarea populaţiei, Ministerul trebuie să asigure intervenţia rapidă, imediată în cazul de pericol în maximum 24 de ore, nu după două – trei luni de zile şi să îndepărteze pericolul prin relocare sau extragere. Relocare înseamnă tranchilizare şi mutare în altă locaţie. Extragere înseamnă împuşcare.

E indamisibil să aşteptăm până se produce o nenorocire şi abia după ceea să intervenim”, a conchis ministrul Mediului.

DailyBusiness
Mai mulți bani pentru alocații! Guvernul anunță ce bani se oferă în 2025
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Se pregătește construirea unui drum de mare viteză prin munți. Va avea 16 tuneluri, 60 de poduri și ar trebui să fie gata în 5 ani
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Este cea mai mare veste pentru șoferi. Scapă de cele mai usturătoare amenzi
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
O femeie asiatică, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperită fără suflare în Voluntari. Ce spun vecinii în legătură cu victima
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Vladimir Putin numește în funcții cheie persoane implicate direct în conflictul din Ucraina
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate