„Am avut o discuţie cu liderii lor de sindicate, cu Federaţia Sindicatelor din Industria Prelucrătoare, de la prelucrare de lemn până la industria petrochimică. Discuţiile au fost axate pe Legea dialogului social. I-am asigurat ca şi Guvern, am avut şi discuţii în prealabil şi cu Comisia pentru muncă, cu domnul preşedinte Adi Solomon, am discutat ulterior cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, dar şi cu doamna premier. I-am asigurat pe sindicalişti că suntem în linie dreaptă, după întâlnirile pe care le-am avut cu dumnealor şi cu patronatele. Mâine avem materialul final de la Comisia pentru muncă, îl retrimitem dumnealor pentru dialog şi, eventual, luni sau marţi mai refacem o întâlnire cu sindicatele şi ulterior să intrăm în Comisia pentru muncă din Camera deputaţilor la vot final cu această lege”, a spus Budăi, după mitingul organizat în Piaţa Victoriei de Alianţa Federaţiilor din Industrie.
El a subliniat că astfel se va rezolva în mare parte ceea ce înseamnă contractele colective de muncă la nivel naţional şi, „foarte important”, la nivel de ramura.
„Prin aceste contracte şi prin aceste prevederi ne dorim să întărim mai mult dialogul social între patronate şi sindicate, pentru că acum se pare că lipseşte acest dialog. Este rolul nostru ca legiuitor şi ca Guvern să ne ocupăm de acest lucru”, a afirmat ministrul muncii.
Marius Budăi a menţionat că sindicaliştii ar fi renunţat la protest în urma discuţiilor, dar n-au făcut-o pentru că acesta era programat de foarte mult timp.
„Acest protest era programat de foarte mult timp. Cred că ar fi renunţat în urma discuţiilor la acest protest, dar era programat. Am vrut să merg şi în faţa oamenilor. Au fost mulţumiţi de discuţii. Au apreciat deschiderea noastră şi mesajul pe care vreau să-l dau oamenilor este că românii în România vor fi respectaţi de oricine, fie multinaţionale, fie angajatori cu acţionari sută la sută români. (…) Am discutat cu Liviu Dragnea despre această lege şi l-am sunat şi acum după ce am discutat cu sindicatele şi, încă o dată, ne-a încurajat şi ne-a zis să mergem pe repede înainte cu această lege”, a spus şeful de la MMJS.
Alianţa Federaţiilor din Industrie a organizat marţi un miting în Piaţa Victoriei.
Potrivit unui comunicat, Alianţa Federaţiilor din Industrie solicită Guvernului recunoaşterea importanţei industriei prelucrătoare în ansamblul economiei naţionale, promovarea de politici pentru dezvoltarea industriei prelucrătoare, acordarea de sprijin pentru formarea profesională şi angajarea de personal în industria prelucrătoare, susţinerea şi promovarea bunurilor şi serviciilor produse în România şi intervenţia statului pentru dezvoltarea întreprinderilor care produc bunuri şi servicii de interes naţional.
Din Alianţa Federaţiilor din Industrie fac parte Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal, Federaţia Sindicatelor din Construcţii de Maşini Înfrăţirea, Federaţia Sindicatelor din Industria Lemnului, Federaţia Industrială BNS şi Federaţia CONFPELTEX.
Principale revendicări ale organizatorilor protestului au fost încheierea Contractului Colectiv de Muncă Naţional, încheierea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul fiecărui sector de activitate, facilitarea încheierii Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate, responsabilizarea lucrătorilor care negociază colectiv, posibilitatea declanşării conflictului colectiv de muncă atunci când angajatorul nu plăteşte drepturile salariate şi acordarea organizaţiilor sindicale şi patronale unui rol decizional în dialogul social.