Ministrul Muncii: Angajaţii vor avea o creştere a salariului net de circa 4%, prin scăderea contribuţiilor de la 39,25% la 35%

Angajații vor avea o creștere a salariului net de circa 4%, prin scăderea contribuțiilor de la 39,25% la 35%, începând de anul viitor, a declarat, marți, la Antena 3, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.
Alina Costache
19 sept. 2017, 19:01
Ministrul Muncii: Angajaţii vor avea o creştere a salariului net de circa 4%, prin scăderea contribuţiilor de la 39,25% la 35%

Olguţa Vasilescu a anunţat marţi seară că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, odată cu modificarea Codului fiscal.

„Angajatorul nu trebuie să pună niciun leu în plus, dacă nu pune niciun leu netul rămâne la fel, asta în condițiile în care nu am scădea contribuțiile, dar noi scădem contribuțiile de la 39,25% la 35% și impozitul pe salariu și o să vedeți că aveți o creștere pe net, mică e adevărat, circa 4% dar este o creștere, nu o scădere. Nu înțeleg de unde apare toată această isterie (…) Dvs, angajații, sunteți protejați și vom ieși cu date concrete când vom veni cu trecerea contribuțiilor ca să explicăm foarte bine și foarte argumentat oamenilor despre ce este vorba. Sunt foarte multe firme în România care nu plătesc contribuțiile pentru angajator, vi le rețin din salariu, dar nu le plătesc mai departe. Angajații de acolo nu beneficiază de asistență medicală, nu beneficiază de acești ani la pensie, pentru că neplătindu-se contribuțiile e ca și cum ai fi muncit la negru, deci nu iei pensie pe anii respectivi. Toate acestea le-am făcut ca să protejam angajatul”, a precizat ministrul de resort.

Întrebată cât va câștiga statul după acest transfer și dacă angajatul va fi disciplinat să plătească contribuțiile, ministrul Muncii a precizat că tot angajatorul le va vira însă ca și contribuții ale angajatului.

„Le oprește tot angajatorul (contribuțiile n.r.) și tot el le virează mai departe statului ca și contribuții ale dumneavoastră. E ca si cum v-ar lua bani din geantă, dacă nu le pune de data aceasta. Când erau ale lui, pe firmă, își mai permiteau să facă așa ceva. Chiar foarte multe firme, mai ales din momentul în care s-a scos stopajul la sursă, pentru că înainte era infracțiune dacă nu virai către stat contribuțiile angajatorului, acum nemaifiind infracțiune… Câștigul statului din acest transfer: se mărește fondul de pensii și fondul asigurărilor de sănătate, automat colectezi mai mult. Vrem să avem un deficit mai mic la fondul de pensii, cu atât mai mult că vor crește și pensiile, chiar dacă va exista în continuare un deficit. Din păcate aceasta este România: avem un angajat care susține un pensionar și până nu vom ajunge să avem doi angajați care să susțină un pensionar va fi în continuare un deficit la fondul de pensii”, a explicat Olguța Vasilescu.

Aceasta a subliniat că, în 2017, este pentru prima dată când, după foarte mulți ani, „avem mai mulți angajați decât pensionari”.

„Vestea bună este că anul acesta numărul locurilor de muncă a crescut încât este pentru prima dată când avem, după foarte mulți ani, mai mulți angajați decât pensionari”, a spus ministrul Muncii.

Totodată, Vasilescu a menționat că va exista o normă tranzitorie care se va face împreună cu Ministerul Justiției „ca să găsim o formula inatacabilă” pentru a-i determina pe angajatori să majoreze salariul brut al angajaților.

„Vine această normă tranzitorie care spune că salariul minim brut nu mai este 1.450, ci 1.750 de lei, adică cheltuiala totală a angajatorului. Vine și negocierea pe care ați avut-o cu angajatorul și care a fost pe salariul net, deci el fără să cheltuiască niciun leu în plus. Dacă vă lasă salariul exact așa cum e, plătește la ora actuală indiferent dacă noi trecem contribuțiile toate pe dvs., dacă vă lasă netul. Este foarte adevărat că un angajator, și acum, și peste 6 luni poate să vină și să spună „Îți scad salariul”, dar nu are niciun fel de legătură cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat (…) Chiar dacă au trecut acele contribuții pe dvs., salariul dvs., netul, rămâne la fel”, a susținut Olguța Vasilescu.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, marți, că Guvernul intenționează să emită un act normativ prin care contribuțiile vor fi transferate din sarcina angajatorului în cea a angajatului, iar salariul brut va fi păstrat la un anumit nivel.

„Va fi o lege prin care aceste contribuții vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. (…) Am făcut mențiunea că și astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă și să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul, această valoare salarială. Totodată, am făcut mențiunea că după ce se va realiza această măsură legislativă va fi introdusă și o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar și cel din mediul privat, să mențină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat Ionuț Mișa, la Senat.

Întrebat cum poate fi obligat un agent privat să mențină nivelul salariului brut, Mișa a susținut că „va fi o dispoziție legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut, care va fi suma tuturor celorlalte sarcini fiscale pe care le plătește în prezent un angajator pentru un angajat”.

„Vreau să fac mențiunea foarte clară că nu îi va crește costul cu forța de muncă absolut deloc. Deci pentru toți angajatorii, atât din sectorul privat, cât și din cel de stat, sarcina fiscală, practic costul pe care el îl are cu un angajat în relația cu statul, va fi exact aceeași. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, așa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul și să decidă să dea mai puțin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat’, a adăugat ministrul Finanțelor, care a menționat că prin această măsură se vor schimba unele contracte de muncă.

Oficialul a explicat că ponderea contribuțiilor pe care angajatul le va plăti la bugetul de stat va fi de 2,9 ori mai mare decât în prezent.

„Prin acest transfer (n.r. a contribuțiilor de la angajator la angajat) se realizează o creștere a salariului brut, care va permite creșterea punctului de pensie, care va da posibilitatea ulterior fiecărui cetățean să aibă o pensie mai mare”, a mai spus Mișa.

De asemenea, ministrul a punctat că „pentru angajator nu înseamnă niciun cost suplimentar”.

Ministerul de Finanțe a anunțat, pe 27 iulie, că, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmând să scadă de la 39,25%, cât sunt în prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul european important care va dispărea în circa 100 de ani. Se caută o soluție pentru salvarea lui
Capital.ro
Taxă obligatorie în România după deces. Va costa 6.000 lei. Se semnează declarație notarială
Playtech.ro
Ce conţine apa de la Kaufland Vreau din România. Un expert a spus exact, o mai cumperi?
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Dragnea, ironii despre Ciolacu: Era cel mai bun la schimbat scrumiere
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bancnotele care dispar din circulație. Nu vor mai fi disponibile din aprilie. Anunț pentru toți românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale