Marius Budăi a declarat miercuri, la Antena 3, că deficitul din Pilonul 1 de pensii este exact cât se virează către Pilonul 2 de pensii.
”Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde, exact cât virăm noi către Pilonul 2. Estimarea este de aproximativ 12 miliarde, vom vedea la sfârşit pe execuţia bugetară, exact cât virăm către Pilonul 2. Nu vreau să creez o ştire de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul 2, este exclus aşa ceva, este o lege”, a declarat Budăi.
Întrebat cum explică această situaţie, Marius Budăi a spus că ”aşa s-a întâmplat anul acesta”.
Ministrul Muncii nu a putut spune nici cu cât ia mai mult faţă de Pilonul 1 de pensii, un om care se încadrează în pilonul al doilea.
”Nu pot să spun cât voi avea eu, când voi ieşi. Sunt ani în care vom contribui. Nici din Pilonul 1 nu poţi să ştii. Se schimbă acum, nu va mai fi punct de pensie, va fi valoare punct de referinţă”, a spus Marius Budăi.
Întrebat dacă face cineva presiuni să rămână în vigoare Pilonul 2, Budăi a exclus această variantă.
”Nu, exclus. Este o lege dată în România din 2004-2005. Nu e politica Ministerului Muncii la Pilonul 2. În primul rând, ASF trebuie să vină cu soluţiile necesare. Noi nu suntem afectaţi în Pilonul 1 în virarea contribuţiilor către Pilonul 2, deci pensia noastră nu este diminuată de transferul contribuţiilor către Pilonul 2. Asta am fost informaţi clar, de atunci”, a declarat Marius Budăi.
Pe primul semestru din 2022, peste 7,4 miloane de români au pierdut, în total, peste 7 miliarde de lei din pilonul 2. Asta din cauza inflaţiei şi a investiţiilor fondurilor private în titluri de stat.
„Există o garanție a contribuțiilor la pilonul 2 de pensii pe care statul o impune prin lege.Oamenii care au contribuit trebuie să înțeleagă că nu vor pierde, față de banii pe care i-au cotizat, niciun leu.
În acest moment discutăm de valoarea activelor fondurilor acestea de pensii pilon 2 care au avut o diminuare și diminuarea este ca urmare a politicii în special guvernamentale, care a făcut ca să existe ezitări și un apetit mai mic al investitorilor de a cumpăra sau a evalua pe piața secundară titlurile de stat.
Vă aduc aminte un alt episod similar, în decembrie 2018 a fost și celebra ordonanță 114 a domnului Teodorovici, care a fă adus la căderea bursei și atunci a scăzut iarăși valoarea fondurilor de pensii pilon 2 după care s-a recuperat complet. Ba chiar a fost excedent în 2019.
Poate Autoritatea de Supraveghere Financiară ar trebui să umble puțin și la comisioanele uriașe ale acestor fonduri de pensii, să le mai scadă, măcar să nu piardă oamenii”, a precizat pentru Antena 3, Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii, dar și președinte al Comisiei de Muncă din Parlamentul European.
Citește și Salarii mai mari pentru milioane de români de la 1 ianaurie 2023. Ministrul Muncii a dat detalii