Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră despre creşterea pensiilor. „Important este că există flexibizilizare. Nu este un zid de care să ne lovim”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, joi, că va fi "flexibilizat" procentul de 9,4% din PIB, prevăzut în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în aşa fel încât să poată fi realizate creşteri de pensii.
Filip Stan
31 mart. 2022, 17:27
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră despre creşterea pensiilor.

Ministrul Muncii a discutat măsurile necesare pentru creşterea pensiilor din România cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

„Am discutat cu domnul comisar un aspect extrem de important. Am explicat domnului comisar de ce solicit şi de ce sunt atât de imperativ când solicit flexibilizarea acestui procent de 9,4% şi practic aşa va fi pe viitor. Va fi flexibilizat acest procent de 9,4% din PIB din mai multe motive. Noi vorbim de sistemul public de pensii şi am fost ambii de acord că sustenabilitatea este un punct foarte important şi aşa trebuie să fie.

Susţinem acest lucru, însă sustentabilitatea unui sistem de pensii din România, atât timp cât noi avem peste patru milioane de cetăţeni, între patru şi cinci milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi de România şi care contribuie la PIB-urile altor state din Europa, este un motiv extrem de important să solicităm flexibilizare şi vom obţine de la Comisia Europeană flexibilizare.

De asemenea, cum a spus şi domnul comisar, acel an 2070 nu ştim de ce a fost trecut acolo, pentru că în situaţia de acum două zile, cum discutam mai devreme, nu ştiam că vom avea această pandemie de COVID. Nu ştiam că vom avea războiul din Ucraina”, a declarat Marius Budăi (PSD).

Citeşte şi: Reforma pensiilor, dezbătută cu şefii Băncii Mondiale. Florin Cîţu: „România a fost prima ţară din UE care a inclus-o în PNRR”

De asemenea, Marius Budăi a explicat că flexibilizarea procentului din PIB aferent pensiilor va fi realizată, deoarece guvernanţii vor „să demonstrăm în discuţiile cu Comisia Europeană de ce nu ne putem încadra în acel procent” de 9,4% din PIB, prevăzut în prezent în PNRR-ul României.

„Aceste lucruri clar vor fi flexibilizate. Nu spun că mâine intrăm în negociere şi gata o terminăm, dar trebuie să combinăm această asistenţă a Băncii Mondiale asupra reformei sistemului de pensii cu flexibilizarea acestui procent şi să demonstrăm în discuţiile cu Comisia Europeană de ce nu ne putem încadra în acel procent şi de ce trebuie (…) să luptăm împotriva sărăciei. Cât voi fi ministru voi lupta împotriva sărăciei şi nu voi semna nicio reformă. Susţin orice reformă care vine în folosul statului român şi care să se relieze în tot ce înseamnă prevederile tratatelor UE.

Nu o să semnez niciodată o reformă care să menţină sau să ducă la sărăcia cetăţenilor români.

Nu s-a stabilit o dată. Derulăm în paralel discuţii în cadrul contractului de asistenţă cu Banca Mondială şi vedem pe parcursul asistenţei tehnice unde ajungem. Ceea ce este important şi ceea ce domnul comisar va susţine este că acel procent de 9,4 nu este un procent de care să ne lovim ca un zid. Nu mai este acest lucru!

Am prezentat domnului comisar structura de venituri a sistemului de pensii din România. De ce susţin că acel procent nu este îndestulător? În primul rând, pentru a rezolva inechităţile din sistemul public şi că nu mai permite creşteri ulterioare. Nu am stabilit data de 1 mai sau de aprilie. Vom fi într-o dinamică permanentă.

Orizontul de timp poate fi chiar şi sfârşitul anului acesta când se încheie contractul de asistenţă cu Banca Mondială. Dacă va fi prelungit contractul de asistenţă,(…), cu siguranţă, dar este important că am deschis uşa dialogului şi că domnul comisar este extrem de deschis. A pomenit de foarte multe ori că noi trebuie să luptăm împotriva sărăciei”, a mai spus ministrul Muncii.

La rândul său, Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a subliniat că România trebuie să investească prin PNRR în mai multe domenii

„Pot doar să spun că nu l-am auzit pe domnul ministru (Marius Budăi) că ar fi menţionat neregocierea. E foarte important în contextul PNRR ca România să investească în acest nou context economic în tehnologia digitală, educaţie, sănătate. E important să fie implementat şi sunt de acord că întotdeauna trebuie să vă uitaţi la contextul specific în care vă aflaţi”, a mai spus oficialul european.

Citeşte şi: Pensii 2022. Cum îţi transferi dosarul de pensie, dacă îţi schimbi domiciliul. Toţi pensionarii trebuie să ştie asta

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Un tânăr de 19 ani și-a găsit sfârșitul în lacul Colibița. Se afla cu prietenii la scăldat când s-a dezechilibrat și a căzut de pe ponton
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...