Ministrul Muncii, Marius Budăi, a oferit marți noi detalii despre pensiile românilor care urmează să fie majorate de la data de 1 ianuarie 2023. Social- democratul a explicat care este procentul de creștere al pensiilor în funcție de veniturile lunare ale vârstnicilor din acest moment.
Citește și Nicolae Ciucă, anunţ de ultimă oră despre legalitatea majorării pensiilor cu 15%
„Sunt convins că nu am fi vorbit acum de majorări, vă spun sigur, dacă PSD nu era la guvernare. Vreau să vă mai spun un aspect.
Pensiile între 1.000 și 1.500 de lei vor crește în medie cu 34%-45%, cu toate aceste măsuri. Pensiile între 1.501 lei și 2.000 de lei vor avea o creștere de 22% până la 25%. Cele între 2.001 și 3.000 de lei vor avea o creștere de 14%-15%.
Cel mai important este că prezența PSD la guvernare a dus și încheierea legii susținută tot de noi și anume acel procent de 40%, s-a ajuns la el și știm foarte bine că în anul 2021, când era strict o guvernare de dreapta și nu era un război la graniță și această criză profundă, nu s-a dat niciun leu.
Iată că valoarea punctului de pensie specificată în legea promovată de PSD trebuia să fie acum 1.775 de lei, suntem la 1.784 de lei valoarea punctului de pensie, începând cu data de 1 ianuarie”, a declarat Marius Budăi la Antena 3 CNN.
Nicolae Ciucă a anunțat marți că persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi şi anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, odată la două luni, pe tot parcursul anului.
Întrebat de ce pensiile nu au fost majorate cu 15%, premierul a menționat că orice decizie luată la Guvern trebuie să fie legală, sustenabilă și dezirabilă, precizând că nu se iau decizii pentru electoratul PNL sau electoratul PSD.
„Aseară am avut o ședință în care am luat o decizie pentru cetățenii români. Așa cum am spus și am susținut de fiecare dată, nu luăm decizii pentru electoratul PNL sau electoratul PSD, sau alt electorat. La Guvern luăm decizii pentru cetățenii români. S-au vehiculat mai multe cifre. Acele cifre au fost discutate din punct de vedere al abordării tehnice. Era foarte clar că orice decizie luăm ea trebuie să fie legală, să fie sustenabilă și dezirabilă”, a spus Ciucă.