Ministrul Muncii, anunț despre stagiile de cotizare la pensie. Documentele necesare pentru recalculare

Minsitrul Muncii Simona Bucura Oprescu, noi detalii despre documentele necesare pentru recalcularea pensiilor. Cât vor trebui să plătească românii care vor să cumpere vechime la pensie de la 1 iulie.
Irina Dumitrescu
22 iun. 2024, 12:02
Ministrul Muncii, anunț despre stagiile de cotizare la pensie. Documentele necesare pentru recalculare

Ministrul muncii a vorbit recent despre actele pe care pensionarii trebuie să le depună pentru a beneficia de a doua recalculare a pensiilor din luna septembrie, atunci când milioane de români vor primi mai mulți bani la pensie.

Este vorba despre documente ce atestă faptul că au beneficiat de acord global, sporuri nepermanente și al 13-lea salariu, adică venituri pentru care s-au plătit către stat.

„Avem o reglementare încă din 2021 astfel încât să își aducă în sistem aceste adeverințe la casele teritoriale de pensii. Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 spetembrie, încă 6 luni să ducă aceste documente. Noi am recunoscut dreptul. Acum nu avem dovezile pentru acest drept. Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte. Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari. După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu, la Antena 3 CNN.

Citește și: Vestea momentului! Cât vor fi nevoiți românii să plătească, din 1 iulie 2024, pentru a-și cumpăra vechime la pensie

Noua lege a pensiilor introduce reglementări referitoare la perioadele asimilate și care sunt considerate stagii de cotizare în sistemul public de pensii.

La 1 septembrie va intra în vigoare noua Lege a pensiilor. Aceasta include reglementări deslușite privind perioadele asimilate şi perioadele care constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Ce prevede noua Lege a Pensiilor

Art. 13. – Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:

a) perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat sau, după caz, s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale;
b) perioadele necontributive care au constituit vechime în muncă în baza legislației în vigoare până la data de 1 aprilie 2001, sau după caz, stagiul de cotizare conform legislației ulterioare acestei date;
c) timpul util la pensie realizat de agricultori și durata de asigurare, în condiţiile reglementate de Legea nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
d) perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001, în care persoanele au fost asigurate, conform legii, în sistemul public de pensii.
Care sunt perioadele asimilate
Art. 14. – (1) În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:

a) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
b) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
c) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
d) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.
În condiţii speciale se acordă perioade suplimentare
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel conform prevederilor alin. (1) lit. a) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.

(3) Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi.

(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea unei categorii de pensie în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 15. – (1) Pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în locurile de muncă în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiții normale, după cum urmează:

a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiţii deosebite;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiţii speciale.
(2) Constituie stagiu de cotizare în condiții normale de muncă și perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordată în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I şi/sau aII-a de muncă.

(3) Constituie stagiu de cotizare în condiții normale de muncă și perioada suplimentară acordată pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiții deosebite și/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001.

Stabilirea prestațiilor iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public
Art. 16. – (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte.

(2) La stabilirea prestațiilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute conform legislației altor țări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte.

(3) La deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă se valorifică și perioadele de încadrare în muncă realizate de asigurați în cadrul unei organizații internaționale cu sediul pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European, Elveției sau pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în măsura în care perioadele de încadrare în muncă sunt confirmate de organizația internațională.

(4) În sistemul public de pensii, obligaţiile şi prestaţiile de asigurări sociale se achită în moneda naţională.

(5) În cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate stabilite în moneda altor ţări, pe teritoriul României contribuţiile se plătesc în lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României valabil în data plății acestor drepturi”.

Cât va costa vechimea la pensie de la 1 iulie

Salariul minim pe economie va fi majorat la 3.700 de lei începând cu data de 1 iulie 2024. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a dezvăluit cât vor trebui să plătească românii care vor să cumpere vechime pentru pensie după această dată.

Creșterea salariilor are implicații pentru calculul contribuțiilor de asigurări sociale, care sunt direct proporționale cu nivelul minim pe economie.

„De la 1 iunie, salariul minim brut s-a majorat. În prezent, legea prevede în mod clar cum se calculează contribuțiile de asigurări sociale pentru cei care vor să-și cumpere vechime retroactivă”, a explicat Daniel Baciu.

De la 1 iunie, romînii care vor să cumpere vechime vor trebui să plătească 925 de lei pe lună, nu 825 de lei cât este în prezent. Majorarea vine în urma creșterii salariului minim brut pe economie care va avea loc pe data de 1 iulie. Suma de 925 de lei reprezintă un sfert din salariu.

Potrivit șefului CNPP, această măsură a fost inclusă și în noua lege a pensiilor.

„Am considerat că trebuie să o permanentizăm, pentru că aveam un act normativ care legifera acest lucru, iar acum este valabil și în noua lege a pensiilor. A fost un real succes și vrem ca în continuare, cine are această posibilitate, să o facă”, a mai spus Baciu, pentru realitatea.net.

Citește și: Pensii 2024. Cum iei peste 6.000 de lei pensie la recalculare, după doar 22 ani lucraţi. Detaliul mai important ca punctele de stabilitate acumultate

Așadar, atunci când se încheie un contract de asigurare socială între persoana fizică și casa teritorială de pensii, contribuția de asigurări sociale de 25% se calculează în funcție de salariul minim pe economie.

„De aici pornim. De la salariul minim, dar se poate plăti și la un salariu mai mare, în funcție de posibilitățile financiare ale persoanei care dorește să aplice la o pensie pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii”, a explicat șeful CNPP.

Astfel, cei care vor să cumpere vechime pentru pensie vor plăti mai mult odată cu creșterea salariului minim. Această opțiune rămâne flexibilă, permițând contribuabililor cu venituri mai mari să plătească mai mult.

Acest sistem oferă o oportunitate pentru cei care, din diferite motive, nu au reușit să acumuleze suficientă vechime în muncă, permițându-le să compenseze perioadele de lipsă și să își asigure o pensie mai bună la bătrânețe.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu a învins Antena 1! Judecătorii au decis câți bani trebuie să primească
Fanatik.ro
Cum a reușit un român să cheltuie de 6 ori mai puțini bani pentru vacanța în Grecia. Metoda bărbatului a generat mari controverse în mediul online
Capital.ro
Ungurii, STĂPÂNII Europei. Noua alianță în care au intrat. Împreună, blochează tot
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe câmp! Bikini-ul minuscul nu i-a putut acoperi POSTERIORUL apetisant
DailyBusiness
Servicii medicale gratuite pentru români! Ce se modifică de la 1 iulie
Adevarul
Un nou caz de sclavie în Argeş. Imagini cutremurătoare de la ferma unde erau ţinute cele şapte victime | VIDEO
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Rețetă perfectă cu creveți. Are mici secrete care o fac delicioasă
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu prevestește marea împăcare! Alex Bodi se va întoarce la Ema Uta: 'O iubește foarte mult'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cât a ajuns să coste un simplu croissant în Vama Veche! Turiștilor nu le vină să creadă cât trebuie să plătească pentru un tub de chipsuri
Capital.ro
Se CONFISCĂ totul pe loc. Legea pe care o uită mulţi. Nu mai scapi, de acum
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
stirilekanald.ro
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
substantial.ro
Grav accident în Slovacia: Cinci morți și cinci răniți după ciocnirea între un tren și un autobuz
MediaFlux
FACTURILE se MAJOREAZĂ cu 20% de la 1 IULIE! Milioane de români, AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?