Ministrul Muncii, un nou anunț important despre noua lege a salarizării, care este finalizată și negociată în acest moment cu specialiștii Comisiei Europene. Aceasta ar putea intra în vigoare de anul viitor.
„Pentru administrația publică locală vom avea o grilă flexibilă și o componentă care ține de performanță pentru că ne dorim că și în sistemul public să creștem nivelul de performanță, să nu fie suficient să intri în sistem, să fii plătit de statul român și să crești profesional datorită faptului că ai rămas în sistem”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, potrvit Observator News.
Salariile bugetarilor vor crește tocmai pentru că unele domenii duc lipsă de personal din cauza veniturilor mici. Astfel, după ce noua lege a salarizării va intra în vigoare, IT-iștii care lucrează la stat ar putea câștiga la fel de mult ca cei de la privat, ceea ce înseamnă salarii mai mult decât duble.
Și cercetătorii și profesorii s-ar putea bucura de lefuri mai mari de anul viitor.
„Pot să vă asigur de un lucru, că nu o să avem scăderi fiindcă ideea acestei legi este de a veni cu venituri care să asigure pentru toate categoriile de angajați de la stat venituri decente și echitate”, explică ministrul Simona Bucura-Oprescu.
În domeniul sănătății, de cele mai mari creșteri salariale ar putea beneficia asistenții medicali, personalul auziliar și TESSA. Astfel, gărzile medicilor vor fi și ele mai bine plătite, iar performanța ar putea fi stabilită în funcție de numărul de servicii medicale oferite.
„Discrepanţele constau în faptul că anumite categorii de lucrători care lucrează în instituţiile din subordiea unei autorităţi au salariile mai mici. Salariile lor vor creşte înainte ca noua lege să intre în vigoare. Ca să faci o nouă lege trebuie să pleci de la un moment T0, o bază, şi baza trebuie să o pui pe un sistem echitabil”, a declarat Horațiu Raicu, secretar general BNS, potrivit sursei citate.
Și salariile din administrația publică locală vor suferi modificări.
„Pentru admimistraţia publică locală cea mai importantă modificare e cea cu privire la modul în care se stabilesc salariile. În acest moment reglementarea dădea posibilitatea, pe principiul autonomiei publice locale, consiliilor locale sau judeţene să-şi stabilească salariile până la nivelul vicepreşedintelui vicepriamarului. De data aceasta vom avea grilă şi cu administraţia locală”, potrivit Simonei Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.