„În ultimele şase luni, niciun reprezentant al grefierilor nu s-a adresat Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Abia ieri (luni, n.r.), ulterior invitaţiei publice a ministerului la dialog, ne-au transmis şi nouă comunicatul de presă remis dumneavoastră. Le adresăm, din nou, invitaţia la dialog, pentru miercuri, ora 9.00, pentru a constata dacă nu este vorba de o modalitate eronată de calcul”, a declarat ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit news.ro, ministrul Muncii susţine că în ultimele luni au fost mai multe cazuri în care s-a calculat greşit aplicarea Legii salarizării.
„Caz concret în Asistenţa socială, unde sindicatele invocau pierderea unui spor. Le-am demonstrat ca nu s-a pierdut niciun spor în 2018 şi aplicau greşit legea. Este motivul pentru care, luna trecută, am postat pe site-ul minsiterului un ghid agreat şi de Curtea de Conturi, în care explicăm cum se aplică legea în cazurile pentru care am primit mai multe sesizări”, explică Vasilescu, precizând că este posibil ca acesta să şi cazul grefierilor, având în vedere că specialiştii din minister au făcut o simulare pe fluturaşul din decembrie al unui grefier şi nu se înregistrează nicio scădere.
De asemenea, mai spune ministrul Muncii, grila din Legea 153/2017 pentru grefieri s-a elaborat având la bază datele transmise de minsiterul justiţiei, iar creşterile care se înregistrează pe legea salarizării pentru aceştia până în 2022 sunt cuprinse între 23% şi 99%.
Vezi şi: Ministrul Muncii: Salariile nu pot scădea strict din cauza transferului contribuţiilor
„Întrucât salariile grefierilor, cu tot cu creşteri, nu depăşeau grila stabilită în 2022, rezultă că nu ar trebui să înregistreze nicio pierdere”, subliniază Vasilescu, precizând că nici transferul contribuţiilor nu afectează salariile lor, pentru că au o majorare de 25 la sută de la 1 ianuarie.
„O variantă posibilă pentru scădere este să se fi modificat cuantumul salariilor prin hotărâri judecătoreşti, după apariţia legii. Menţionăm că deocamdată Regulamentul de sporuri pentru Justiţie nu este finalizat de către ministerul de resort, regulament care ar urma sa fie aplicat in situaţia în care salariile majorate cu 25% depăşesc nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022. E valabil nu doar pentru grefieri, ci şi pentru criminalişti şi alţi angajaţi ai instituţiilor din capitolul Justiţie”, mai spune minsitrul Muncii.
Personalul auxiliar de specialitate şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea a anunţat declanşarea protestelor începând cu 1 februarie, reclamând că în urma transferului contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă şi în funcţie vor pierde la salariu sume cuprinse între 36 şi 500 de lei.