Ministrul Muncii, anunţ pentru toţi românii de Ziua Naţională: „Doamne ajută să fie cu folos!”

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, îşi va încheia mandatul, dar speră să continue activitatea politică din Parlament.
Filip Stan
01 dec. 2024, 10:19
Ministrul Muncii, anunţ pentru toţi românii de Ziua Naţională:

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a a votat pentru cine poate să facă mai mult pentru ţară.

„Am votat pentru cine poate să facă mai mult pentru ţară, pentru cine poate să facă mai mult pentru oameni, pentru a le proteja locurile de muncă şi veniturile. Doamne ajută să fie cu folos pentru România, astăzi, în Ziua Naţională şi în duminica sfântă!”, a spus Simona Bucura-Oprescu, care a votat la o secţie din judeţul Argeş.

Alegeri Parlamentare 2024. Românii sunt așteptați la vot de Ziua Națională pentru a-și alege parlamentarii. Secțiile de vot se închid la ora 21.00. Aproape 1.5 milioane de români au votat până la ora 10 – UPDATE

Aproximativ 2.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu aproximativ 190 de mijloace tehnice şi 45 de aeronave, participă duminică la Parada Militară Naţională, organizată în Bucureşti, cu ocazia Zilei Naţionale a României, la împlinirea a 106 ani de la Marea Unire.

Citește și Elena Lasconi dezvăluie dacă a vorbit cu Iohannis după alegeri: ”Doamne! El nu vorbeşte, cred că nici nu există”

 

Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), element esenţial în calculul pensiilor, va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2025, de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creştere cu 12,1%. De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.cnpp

 

”Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate. Contributivitatea şi stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă şi contribuţii egale şi pensiile vor fi egale”, declară ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Miercuri, 20 noiembrie, se împlineşte un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Implementarea acestei legi a presupus cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România. În plus, datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR astfel încât a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o îngheţare a pensiilor.

Ministrul Muncii: Punctul de referinţă de majorează anual, în luna ianuarie

Noua lege clarifică şi momentul în care se fac majorările şi introduce garanţia că pensiile vor creşte anual în luna ianuarie. Astfel, valoarea punctului de referinţă în funcţie de care se calculează valoarea pensiei va creşte de la 81 de lei la aproximativ 91 de lei (12,1%).

De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.

Pensii decembrie 2024: Anunţ de ultimă oră, de când va începe Poşta Română să distribuie pensiile

La data intrării în vigoare a noii Legi a pensiilor, respectiv 1 septembrie 2024, valoarea punctului de referinţă era de 81 de lei. Potrivit articolului 84 din Legea 360/2023, începând cu anul următor intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2025), valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

Pentru anul 2025, valoarea punctului de referinţă va fi de 91 de lei, reprezentând o creştere de 12,1%.

19.000 de pensionari nu primiseră încă deciziile de recalculare

Potrivit Ministerului Muncii, la acest moment, aproximativ 19.000 de pensionari nu primiseră încă deciziile de recalculare din cauza unor probleme ale softului de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), însă aceştia şi-au primit în fiecare lună pensiile, însă la valoarea din august 2024, urmând ca diferenţele în plus rezultate ca urmare a recalculării sau revizuirii să le primească cel mai târziu în luna decembrie.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat recent că a cerut conducerii CNPP ca în regim de urgenţă să fie finalizate toate procedurile aşa încât toţi pensionarii să-şi primească, până în luna decembrie, deciziile de recalculare pe Legea 360, precum şi drepturile aferente acestora. De asemenea, ea a spus că în aceste zile va trimite Corpul de Control al Ministerului Muncii la Casa Naţională de Pensii Publice pentru a verifica modul în care s-a derulat contractul privind aplicaţia de pensii publice, încheiat de CNPP.

Ministrul Muncii: Majorarea anuală se aplică la valoarea recalculată, nu la cea în plată

Potrivit unor informări prezentate de Ministerul Muncii înaintea intrării în vigoare a noii legi, Casa Naţională de Pensii a recalculat 4.609.830 de pensii din sistemul public aflate în plată în România. Dintre acestea, au fost majorate 3,8 milioane de pensii reprezentând 82,56 %. Nu toate pensiile recalculate au fost majorate de la 1 septembrie, în cazul a 84.176 de pensii rezultând aceeaşi valoare în urma recalculării, iar pentru 719.257, o valoare mai mică. Potrivit noii legi, toţi aceşti pensionari încasează pensia aflată în plată înaintea recalculării, dacă în urma acestui proces a rezultat o pensie mai mică.

Este important de ştiut că în cazul tuturor pensionarilor, majorarea anuală se va aplica la valoarea recalculată a pensiei, nu la cea în plată.

Legea 360/2023 a intrat integral în vigoare la 1 septembrie 2024, însă au fost unele prevederi care deja s-au aplicat încă de la începutul acestui an, ca de exemplu posibilitatea prelungirii activităţii în muncă până la 70 de ani, majorarea punctului de pensie şi contestarea deciziilor de pensii la casele teritoriale de pensii, în termen de 45 de zile.

Ordonanţa privind persoanele cu handicap, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 127/2024, publicată în Monitorul Oficial din 11 noiembrie 2024, aduce modificări la Legea 448/2006 pentru protejarea drepturilor persoanelor cu handicap. Potrivit noilor prevederi, există două măsuri de solidaritate care vizează atât pensionarii în plată, cât şi persoanele pensionabile. Ministrul Muncii a explicat că în cazul pensiilor în plată, a fost prevăzută indemnizaţia de solidaritate (o prestaţie socială acordată persoanelor cu handicap vizual grav, cu handicap grav şi handicap accentuat), iar în cazul pensionabililor, puncte de sprijin (o prestaţie socială acordată pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap vizual grav, handicap grav şi handicap accentuat)

Indemnizaţia de solidaritate se raportează la pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau cuvenită conform legislaţiei anterioare datei de 31 august 2024, se acordă lunar şi ia în calcul indicele social de referinţă plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Bucura- Oprescu a explicat că aceşti pensionari vor primi, de fapt,aceeaşi sumă cu care li s-ar majora pensiile in sistemul public. „Se menţine acelaşi mecanism ca în cazul majorării valorii punctului de referinţă, dar pe indicatori de asistenţă socială”, a explicat ministrul într-o emisiune televizată.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Anunț oficial pentru toți șoferii cu permis categoria B. Regulă nouă de condus începând cu prima zi a anului. E obligatorie pentru toată lumea
Capital.ro
Doliu în televiziune! Marele actor s-a stins. Veste tragică: L-am găsit fără suflare
Playtech.ro
Calendar Comper 2025: Când au loc probele la română și la matematică
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Un clip șocant arată cum un soldat ucrainean și unul rus se luptă cu cuțitele până la moarte: „Mi-ai tăiat tot corpul. Lasă-mă să-mi trag puțin sufletul”
wowbiz.ro
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Horoscop sâmbătă, 4 ianuarie 2025: Leii au zile deosebite, cu momente de tandrețe
Spynews
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Evz.ro
Pensionarii cu venituri mici, din nou la muncă. Îndemn scandalos
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Un bărbat din Timișoara a murit în holul blocului în care locuia, imediat după ce a fost externat din spital. Care este, de fapt, cauza decesului
Cancan.ro
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sobe interzise! Ordin pentru cei care și-au montat soba înainte de 2010. Devin ilegale din 2025
StirileBZI
Taxă nouă, de 540 lei, de la 1 ianuarie 2024! Zeci de mii de șoferi români o achită obligatoriu!
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
substantial.ro
Nicușor Dan critică suspendarea candidaturii lui Crin Antonescu
MediaFlux
Începe VÂNĂTOAREA ANAF! Poți să te trezești cu POPRIRI peste noapte!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
INXS: există exces în rock de senzație? Da. Michael Hutchence