Ministrul Muncii dezvaluie cu cat ar urma sa creasca salariile bugetarilor incepand cu toamna acestui an, in septembrie urmand a fi transferate primele salarii majorate, iar Marius Budai spune ca ar fi vorba despre doar despre sume cuprinse intre 70 – 80 de LEI si 100 – 150 de LEI in baza majorarii.
Ministrul Muncii nu spune deocamdata si ce fel de impact bugetar vor avea aceste masuri, pentru ca inca nu exista un calcul exact din cauza posturilor vacante care inca apar in bazele de date, deci abia dupa prima luna de plata se va sti clar cati bani cheltuie in plus Guvernul cu aceste majorari facute.
„Pentru ca stim prin ce perioada ecomica trecem cu totii, trebuie sa avem grija in egala masura sid e partea economica, si de fiecare ramura salariala, si ma refer aici atat la salariatii din sistemul bugetar, cat si la salariatii din mediul privat, si mai ales, in primul rand, asa cum am spus pana acum, la categoriile vulnerabile.
Da, asa cum am spus, acordam incepand cu 1 august o patrime dintre diferenta salariala care va fi incasata in luna septembrie, sursa de finantare fiind bugetul de stat, cu incadrarea in prevederile legale, pentru ca au mai fost posturi vacante care nu au fost ocupate, deci exista sursa de finantare pentru a putea face aceste majorari.
proiect_OUG_masuri_in_domeniul_salarizarii NF_proiect_OUG_masuri_in_domeniul_salarizariiSuntem dupa o perioada in care timp de 2 ani de zile nu s-a intamplat nimic pozitiv pentru ca negativ s-a intamplat, si practic trebuie sa creeam acest echilibru intre a sprijini cetatenii, si a sprijini economia. Noi lucram la asta si cautam solutii, nu trebuie sa stam si sa ne ascundem in spatele lui “ nu putem, nu avem cum, vom analiza” etc.
Nu este o majorare foarte mare a salariilor, de la 70 – 80 de LEI, pana la 100 – 150 de LEI, nu este o majorare mare. Impactul real il vom vedea dupa ce vom face prima luna de plata. Acest efort bugetar… suntem rezervati in a “arunca” cifre acum, pentru ca tot ce apare din baza de date, mai sunt si posturi vacante, neocupate.
Preferam sa efectuam prima luna de plata, si apoi sa spunem cifrele exacte, pentru ca acum cifra nu este una exacta, ci aproximativa. De la 1 ianuarie pensia minima s-a majorat cu 25%, iar valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 10%. Avem o gandire si pentru ce se intampla cu sistemul de pensii si cu sistemul de salarizare din Romania.”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat joi, la Palatul Victoria, că Ordonanţa privin majorarea salariilor bugetarilor va fi aprobată săptămâna viitoare, iar restul de măsuri privind sporurile a rămas să fie analizate separat. El a ţinut să precizeze că această întârziere în majorările salariilor este provocată de USR, care a atacat la Curtea Constituţională legea respectivă.
”A fost o decizie luată în coaliţie. Nu e vorba neapărat de bani şi nu e vorba de majorări. Aş vrea să reiau puţin, dacă îmi permiteţi, trecutul. Am venit în faţa dumneavoastră, am spus că dăm către zona bugetară doar pentru două familii ocupaţionale, sănătate şi educaţie, şi că pentru celelalte familii ocupaţionale, în funcţie de cum evoluează execuţia bugetară, veniturile statului, vom încerca, la jumătatea anului, să venim cu noi măsuri”, a spus ministrul.
El a precizat că s-a venit cu această propunere ca toate familiile ocupaţionale care aveau o diferenţă de grilă până în 2022 să primească acest unu pe patru şi în direcţia aceasta merge.
”Cred că ordonanţa va fi aprobată săptămâna viitoare. Restul de măsuri privind sporurile a rămas să fie analizate separat, pentru că ştiţi foarte bine că avem în analiză, la Ministerul Muncii, reforma salarizării unitare, reforma administraţiei – sunt mai multe reforme pe PNRR – şi să se vină totuşi cu o abordare integrată, corelată la nivel de întreg aparat bugetar, pentru a nu crea noi inechităţi. Foarte important, sporurile sunt mai sensibile câteodată decât salariul-bază, că pot crea, prin diferenţe, între ministere noi inechităţi”, a menţionat ministrul Adrian Câciu, arătând că ”ultima decizie a fost ca recuperarea să fie de doar de unu pe patru la cei care s-au înregistrat diferenţe faţă de grila 2022”.
Guvernul crește salariile bugetarilor. Vor fi majorări cu până la 50%, banii intră pe card în septembrie
Întrebat dacă nu a amânat Guvernul prea mult această decizie ca bugetarii să primească în plus la salariu doar 50 de lei, în unele cazuri, ministrul Finanţelor a precizat că a fost situaţia din Parlament cu legea care a fost atacată la Curtea Constituţională.
”Pur şi simplu, bugetarii ar trebui să ştie, măcar dânşii, că această întârziere se datorează USR. USR a atacat la Curtea Constituţională legea respectivă. Haideţi să-şi mai asume şi dânşii, că parcă nici nu au fost la guvernare. Eu ştiu că au fost îngheţate salariile pe acea perioadă, dar să ştie oamenii de ce au suferit”, a mai afirmat Marius Budăi.
Ce prevede proiectul de OUG pus în transparență publică:
„La Articolul I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (…), cu modificările ulterioare, se introduc următoarele prevederi:
acordarea, prin excepţie de la prevederile alin.(1), începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021;
acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022”.
Aceste prevederi vor fi aplicate cu „încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite”, mai arată proiectul de OUG.