Recent, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre categoriile de persoane care vor pierde bani la recalcularea pensiilor. Se pare că este vorba despre pensionari de dinainte de anul 2001, cărora nu li s-au luat în calcul veniturile permanente.
Simona Bucura Oprescu a recunoscut că pe lângă recalcularea pensiilor din luna septembrie, mai este nevoie de încă una.
„Mica reclaculare” se adresează românilor care s-au pensionat înainte de 2001. În cazul acestora, la recalculare nu s-a ținut cont de veniturile permanente pe care le-au avut, mai exact de sporuri, bani proveniți din ore suplimentare de muncă, de noapte, weekend sau diverse forme de premiere. Vârstnicii trebuie să obțină adeverințe care să ateste că au avut aceste venituri la firmele la care au lucrat. Din păcate însă, pentru această categorie de persoane este extrem de dificil să obțină dovada. Asta, din cauza faptului că unele companii la care vârstnicii au lucrat s-au desființat, iar ITM refuză să ofere documentele sau susțin că au pierdut arhiva.
„Deci, depunându-se declarația 112, cu baza de date de la Casa Națională de Pensii Publice, cu baza de date de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, fiind interoperabile, diferența este că după 2001 nu mai este o bătaie de cap pentru pensionari și nu trebuie să ne mai aducă documente, fiindcă avem datele dumnealor care vor fi valorificate datorită acelor declarații 112.
Dar toate sporurile nepermanente și înainte de 2001 și după 2001, acordul global, al 13-lea salariu și așa mai departe, premii, prime, toate acestea pe noua lege sunt recunoscute”, a spus Bucura Oprescu la un post TV.
Citește și: Anunțul făcut de Ministrul Muncii! A început tipărirea deciziilor de recalculare a pensiilor
Însă, aceasta nu a menționat că românii pensionați înainte de anul 2001 trebui să ducă personal adeverințe cu sporuri nepermanente, acordul global, al 13-lea salariu premii, prime ca să fie luate în calcul de Casa de pensii.
Casa de pensii a anunțat că deciziile cu pensiile recalculate vor fi trimise în perioada 15 – 31 august, ceea ce reprezintă o întârziere de 3 luni, având în vedere prima dată anunțată, cea de la finalul lunii mai.