„Crescând, în această perioadă, numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus (Covid-19), reamintesc obligaţia angajatorilor cu mai mult de 50 de salariaţi de a decala programul de lucru. Începerea respectiv terminarea programului de lucru trebuie să se realizeze la intervale de minimum 1 oră, pe parcursul a minimum 3 ore, cu min. 20% din personal la fiecare tură/ieşire. Vezi Ordinul Ministrului Muncii/Ministrului Sănătăţii nr. 3.577/831/2020, HG nr. 24/2020 privind instituirea stării de alertă la nivel naţional, legea nr. 55/2020 privind starea de alertă. Avem, aşadar, cadru legal! Trebuie să verificăm aplicarea lui. Măsura ajută prevenirea îmbolnăvirilor. Inclusiv din perspectiva evitării aglomeraţiei din mijloacele de transport în comun. Să nu o ignorăm„, a scris, joi, pe Facebook, Violeta Alexandru.
Citeşte şi Ministrul Muncii: Sistemul public trebuie reformat, însă anul acesta a fost unul dificil
Aceasta a anunţat că ITM Bucureşti a verificat, în perioada 25.05.2020 – 02.11.2020, un număr de 1.144 de angajatori (dintr-un total de 3.169 de angajatori cu peste 50 de salariaţi) în legătură cu respectarea prevederii privind decalarea programului de lucru.
„S-au aplicat sancţiuni – avertismente, amenzi în cuantum de aproximativ 80.000 lei, după caz, dar adevărul este că – pe principiul dacă tot s-a efectuat deplasarea, s-au verificat mai multe aspecte – este, practic, aproape imposibil de cuantificat cât din amendă se referă la acest aspect. Părerea mea este că amenzile s-au dat pentru cu totul alte nereguli, această obligaţie fiind tratată la „şi altele”. Deşi este foarte utilă. Şi posibil de pus în practică cu o minimă organizare şi cu un minim interes şi uşor de verificat„, a mai transmis ministrul Muncii.
Violeta Alexandru face apel la angajatori să înţeleagă necesitatea adoptării de măsuri pentru limitarea andemiei: „Dincolo de orice control care ţine de îndeplinirea responsabilităţilor instituţiilor cu atribuţii, vreau să rog angajatorii să înţeleagă necesitatea adoptării acestor măsuri de prevenţie astfel încât controalele/verificările să rămână fără obiect, în această privinţă. Sunt sigură că toţi angajatorii înţeleg responsabilitatea pe care o au în protejarea oamenilor cu care îşi desfăşoară activitatea„.