Ministrul Muncii a fost chemat, vineri, de urgenţă la Palatul Cotroceni. Prezentă la dezbaterile din comisiile parlamentare pentru avizarea bugetului ministerului pe 2016, Ana Costea a solicitat ca bugetul asigurărilor sociale de stat să fie votat imediat după bugetul Ministerului Muncii, precizând că trebuie să plece pentru că a fost convocată de preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni.
Comisiile reunite au refuzat să schimbe ordinea votului pe bugete, aşa cum a cerut Ana Costea, iar aceasta a rămas în continuare. Anunţul ministrului a provocat nemulţumirea unuia dintre membrii comisiilor.
„Răspunsurile doamnei ministru la întrebările colegilor mei au fost date ca la un curs. Noi nu suntem aici nici studenţi, nu suntem nici la un curs de drept al muncii. Aş dori putin respect din partea doamnei ministru pentru institutie, nu pentru noi. Nu mi s-a intamplat să aud la prezentarea unui buget ca doamna ministru nu poate să rămâna pentru că este chemată de preşedintele Klaus Iohannis. Nu se poate asa ceva. Doamna ministru, vă rog frumos, puţin respect pentru instituţie, dacă faţă de noi, deputaţi şi senatori, nu aveţi respect„, a protestat o deputată PSD.
Ministrul nu a părăsit însă discuţiile, decât după vot, dar a ţinut să dea replica, la finalul dezbaterilor.
„As ruga-o pe doamna care a considerat că v-am tratat ca la facultate… Imi cer scuze dacă asta a fost impresia dar trebuie să mărturisesc, eu nu am de partea mea decât pe cei fără de putere şi constiinţa. (….)
Nu mi-a trecut prin cap să consider faptul că v-am informat onest despre această solicitare pe care mi-a adresat-o preşedintele… Am iesit in pauza si am anuntat că nu am terminat bugetul şi că o să mă duc la dânsul după ce se va termina bugetul”, a explicat Ana Costea, după votul pe proiectul de buget.
Imediat după finalizarea votului, ministrul Ana Costea a plecat. Potrivit România TV, ministrul a precizat că nu ştie de ce a fost chemată de preşedintele Klaus Iohannis.
Bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a fost avizat favorabil vineri de comisiile de specialitate din Parlament.
Parlamentarii din Comisia pentru muncă și protecție socială și Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și cei din Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senat au avizat bugetul Ministerului Muncii cu unanimitate de voturi.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) are alocată de la bugetul de stat suma de 33,17 miliarde lei, în scădere cu 10,26% comparativ cu execuția preliminată pentru 2015, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Cheltuielile de personal cresc cu 6,11%, la peste 250,67 milioane de lei, iar cele cu bunuri și servicii se diminuează cu 3,43%, la 156,79 milioane de lei. De asemenea, pentru anul viitor au fost propuse creșteri pe asistența socială de 4,77%, suma totală alocată fiind de circa 15,35 miliarde de lei. Astfel, pentru asigurări sociale cheltuielile sunt proiectate la circa 7,64 miliarde de lei (+1,35%) și la ajutoare sociale la 7,70 miliarde de lei (+8,39%).
La capitolul „alte cheltuieli”, MMFPSV are alocată suma de 47,27 milioane lei (+17,43%) pentru burse, asociații, fundații și despăgubiri civile.
Bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%.
De asemenea, membrii Comisiei pentru muncă și protecție socială și cei ai Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din Senat au avizat pozitiv Bugetul asigurărilor sociale de stat.